Este clar că au dat un semnal serios de alarmă şi că autoriăţile au fost nevoite să ţină cont de el. Dacă răspunsul Consiliului Concurenţei - că nu sunt motive de a considera că în piaţa energiei există un cartel - le-a tăiat elanul şoferilor, ANAF-ul le dă o speranţă. De două zile inspectorii verifică dosarele companiilor. Au o ţintă clară: să descifreze structura preţului carburanţilor, profitul şi cum sunt înregistrate anumite cheltuieli în contabilitate. Dacă sunt nereguli descoperite ANAF va declanşa inspecţia fiscală generală!. Iar companiile pot fi puse la plata unor amenzi de zeci de milioane de lei.
Fiscul începe în forţă anul! Cele mai puternice companii din ţară, cele din domeniul energiei, sunt controlate la sânge de inspectorii ANAF.
Consecinţele pot fi usturătoare pentru cei vizaţi. Potrivit şefului ANAF, anul trecut o companie petrolieră a fost pusă să plătească 55 de milioane de euro în contul neregulilor descoperite de inspectori. Companiile spun că nu au emoţii.
Preţul benzinei va fi controlat de Fisc
Potrivit acestuia, taxele şi accizele reprezintă mai mult de 50% din preţul final al carburanţilor. În plus, spun petroliştii, preţul la pompă urmează cotaţiile internaţionale. Şi totuşi.... Barilul de petrol a scăzut de la 147 de dolari în 2008, la circa 91 de dolari acum. Şi totuşi, în România, preţurile tot cresc.
Deja reţelele de socializare sunt pline de mesaje legate de preţul carburanţilor. La fel şi casuţele de e-mail. Protestul va reîncepe pe 17 şi se va finaliza pe 19 ianuarie.