Pentru ca recuperările să dureze mai puţin, în viitor Direcţia Antifraudă va fi cea care va decide recuperarea pagubei, fără să mai fie nevoie de Inspecţia Fiscală.
ANAF va modifica reglementările procedurale astfel încât, în anumite cazuri, controalele şi procesele verbale încheiate de inspectorii de la Direcţia Generală Antifraudă Fiscală să fie temei pentru emiterea deciziei de impunere către firme, fără a mai fi necesară trimiterea inspecţiei fiscale.
Noua prevedere apare în contextul în care premierul Victor Ponta a declarat în nenumărate rânduri că o parte din finanţarea reducerii CAS cu 5 puncte procentuale va veni din combaterea evaziunii fiscale şi noul cod al insolvenţei.
Activitatea Direcţiei Antifraudă se derulează pe acţiuni planificate, având criterii certe de selectare, iar şeful ANAF a dat asigurări că nimeni nu se deplasează în control la o firmă fără ca această acţiune să fi fost stabilită anterior la nivel de cod unic de înregistrate a fiecărei firme, întrucât inspectorii ar risca să fie eliberaţi din funcţie.
Direcţia Generală Antifraudă Fiscală a fost înfiinţată anul trecut, odată cu desfiinţarea Gărzii Financiare.
Aceasta a devenit operaţională în luna decembrie 2013, având 891 de angajaţi, dintre care 172 inspectori antifraudă au fost detaşaţi la Parchetul General.