Antena 3 CNN Economic Biz News Firmele franceze părăsesc România. Mii de angajaţi riscă să rămână şomeri

Firmele franceze părăsesc România. Mii de angajaţi riscă să rămână şomeri

1 minut de citit Publicat la 14:08 12 Apr 2011 Modificat la 14:08 12 Apr 2011
Firmele franceze părăsesc România. Mii de angajaţi riscă să rămână şomeri
Foto: Intact Images
Firmele franceze părăsesc România. După eşecul vizitei de la Paris a ministrului de Externe Teodor Baconschi, partea română şi-a accentuat presiunile împotriva firmelor fran­ceze care au contracte în ţara noastră, susţin ziariştii de la Jurnalul Naţional.

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a cerut părţii fran­ceze o dată certă pentru admi­te­rea României în spaţiul Schengen, dar răspunsul a întârziat să apară, scrie Jurnalul Naţional. În această situaţie, autorităţile din România au început să  "vâ­neze" marile companii franceze.

Cel mai recent caz este cel al firmei Colas. Aceasta a fost obligată să înceteze lucrările la tronsonul Cernavodă - Megidia după decizia ministrului Anca Boagiu de a propune rezilierea contractului "pe cale amiabilă". A intrat, astfel, în impas o mare lucrare de infrastructură, spun ziariştii de la Jurnalul Naţional.

Conducerea grupului francez Bouygues, din care face parte şi firma Colas, a decis retragerea din ţară a tuturor şantierelor - Bucureşti, Craiova, Iaşi şi Constanţa, conclu­zionând că România e o zonă de risc financiar, scrie Jurnalul Naţional. Astfel, peste 4.000 de angajaţi ro­mâni care lucrează pentru compania franceză vor rămâne pe drumuri.

În 2010, şi consorţiul greco-francez Vinci - Aktor s-a retras din parteneriatul - public ce viza construcţia tronsonului Comarnic - Braşov.

Un alt caz care se poate transforma într-un nou scandal franco-român este legat de licitaţia pentru elicoptere necesare SMURD-ului, scrie Jurnalul Naţional. În aceste condiţii, parteneriatul strategic dintre România şi Franţa rămâne fără consistenţă.


×
Etichete: esec România contracte
x close