Cititorul se entuziasmează, încercând să rememoreze momentul în care a participat la vreun concurs sau promoţie. Memoria îi joacă feste, pare-se. Completează formularul şi, curând, primeşte un alt mail prin care i se cer taxe peste taxe, pentru a-şi ridica premiul. În cazul în care se încumetă să achite respectivele, este răsplătit cu alte pretenţii financiare din partea "stafului loteriei" (Formular Nokia Promo - pdf).
"Cu ocazia împlinirii a 42 de ani de activitate, Nokia a pus în joc 16 milioane de dolari. Toţi participanţii au fost selectaţi pe baza extragerii cu bile, ce desemnau numerele de telefon de la 5 operatori internaţionali şi încă 11 numere de telefon individuale de la 45 de reţele mobile din Australia, Noua Zeelandă, America de Nord, America de Sud, Europa, Asia, Orientul Mijlociu şi Africa, ca parte a unui program promoţional care se ţine în Nigeria şi este dirijat de Marea Britanie, din Lodnra", anunţă loteria.
"Această promoţie este aprobată şi recunoscută de Asociaţia Internaţională de Reglementare a Jocurilor de Noroc. (...)Completaţi şi trimiteţi Formularul Nokia de Eliberare a Plăţii", vă înştiinţează expeditorul.
În plasa escrocilor erau să cadă şi români: "Am primit zilele trecute un SMS pe telefonul mobil de la un număr din Anglia, prin care am fost anunţat că am câştigat un premiu de 1.000.000 de lire sterline. Este o nouă excrocherie internaţională de a face rost de bani cu ajutorul Internetului, nu din România, ci din Marea Britanie. Am răspuns şi pe adresa mea de mail am primit un formular bine pus la punct, pentru creduli. Menţionez că nu am participat la nicio promoţie sau concurs", spune Mihai Plăcintar, unul din cei care a primit o astfel de ofertă, pentru Antena3.ro.
Mailul de pe care este trimis anunţul este, de cele mai multe ori, unul de tip gratuit, iar numărul de telefon de pe care aţi putea primi SMS-ul aducător de noroc este privat (Exemplu de fraudă tip loterie - pdf).
"După ce am răspuns mailului, am primit un telefon de la un bărbat care m-a pus să completez mai multe formulare, precum şi un ordin de plată pentru a intra în posesia banilor. Voia, de asemenea, să plătesc şi cheltuielile de transport", scrie un păgubit, pe forumul Nokia.
"Prietenul meu Toshi a fost nevoit să renunţe la studiile universitare după ce le-a trimis escrocilor toate economiile sale, precum şi bani proveniţi din împrumuturi. Un alt prieten, Steward, a plătit mai mult decât îşi putea permite, până când a renunţat. Escrocii erau foarte convingători şi îl făceau să achite, de fiecare dată, respectivele taxe de livrare", scrie o tânără pe 419.bittenus.com.
Respectiva înşelăciune a fost iniţiată în urmă cu mai bine de un an, dar rămâne de actualitate pentru că autorităţile londoneze nu au luat măsurile care se impun (Mail fraudă în franceză - pdf).
"Premiile" puse la bătaie sunt cât se poate de variate, de la telefoane Nokia, la şanse de afaceri în Irak. În cazul în care primiţi un astfel de mail, anunţaţi Cetrul pentru Fraude pe Internet(The Internet Fraud Complaint Center).
Sintia Radu, Antena3.ro