Soarta celor 13 tablouri de Rembrandt, Vermeer, Degas şi Manet rămâne încă un mister şi subiect de speculaţii , de când au fost furate, pe 18 martie 1990 din Muzeul Isabella Stewart Gardner. Profitând de securitatea aproape inexistentă, hoţii, îmbrăcaţi ca poliţişti, au legat doi paznici şi au petrecut 81 de minute în galerii, într-un ritm domol, alegând tablourile de furat, din care niciunul nu era conectat la alarmă.
Ei au luat cinci lucrări de Degas, trei de Rembrandt, iar piesele mai mari au fost tăiate din rame.
Cea mai valoroasă pictură a fost Concertul lui Vermeer, una din cel doar 36 opere ale maestrului olandez şi evaluată la peste 250 milioane de dolari.
Încurajat de insistenţa procurorilor că prioritatea este recuperarea tablourilor şi nu necesar prindere hoţilor, muzeul oferă o recompensă de cinci milioane de dolari pentru informaţii confidenţiale despre tablouri, în timp ce procuratura oferă imunitate.
Reclame imense au fost plasate pe panouri la intrarea în Boston pentru a face cunoscute ofertele.
Teoriile despre posibillii făptaşi au acoperit o gamă largă : de la infractori mărunţi locali, la un furt pe comandă sau chiar oameni ai IRA.
"Nu am exclus nici o pistă, iar cazul este încă foarte activ" declara un purtător de cuvânt al FBI. "Probele de la locul faptei sunt reanalizate deoarece analiza ADN a evoluat mult în ultimii 10 ani."
În mod bizar, autorii au ignorat unele opere foarte valoroase, inclusiv un autoportret al lui Rembrandt, pe care l-au dat jos de pe perete, dar apoi l-au abandonat.
Antena3.ro