Antena 3 CNN Economic Biz News Expert bancar: România este foarte expusă la criza internaţională

Expert bancar: România este foarte expusă la criza internaţională

1 minut de citit Publicat la 05:34 11 Dec 2008 Modificat la 05:34 11 Dec 2008
Expert bancar: România este foarte expusă la criza internaţională
Asigurările lui Mugur Isărescu nu sunt de ajuns pentru evitarea crizei. Cu toate acestea, România măcar se poate consola că sistemul bancar nu are nevoie de un pachet de intervenţie din partea statului mai mare de 5 miliarde euro, pentru a face faţă unei eventuale situaţii de criză. Cel puţin aşa aprecia preşedintele Raiffeisen International, Herbert Stepic, într-o conferinţă de presă, la Viena.
De altfel, el consideră că pericolul nu a trecut, iar pentru România pericolul nu vine neaparat din ţară. Acesta aprecia că pericolul cel mai mare în acest moment este o criză sistemică, inclusiv pentru România, transmite Agerpres.
Preşedintele Raiffeisen International a avertizat că România este foarte expusă la criza internaţională, din cauza deficitului mare de cont curent şi structurii datoriei sale externe.
?Cred că va fi foarte greu pentru România să îşi refinanţeze datoria externă, în 2009?, a spus Stepic. El a lansat şi un avertisment pentru noul guvern, care mai are o confirmate că va trebui să facă faţă multor confruntări dificile, principa fiind deficitul de cont curent. Oricum expertul a sfătuit contra unui eventual împrumut de la FMI pentru România.
?Nu ştiu dacă România trebuie să ceară ajutorul FMI. Am aflat că a fost numit noul premier în persoana domnului Theodor Stolojan, dar trebuie să aşteptăm formarea noului guvern să vedem ce va face. Realmente nu ştiu dacă România trebuie să ceară acum ajutorul FMI? .
Stepic a enunţat o serie de măsuri pe care le vede necesare pentru România, dar pe care nu le-a considerat sfaturi pentru viitorul guvern: ?reducerea deficitului de cont curent este o problemă foarte importantă. Nu există loc pentru relaxare fiscală, creşterile salariale sunt neproductive, iar ţara trebuie să îşi crească capacitatea de a atrage fonduri europene. Motorul economiei trebuie menţinut în funcţiune, pentru că odată oprit va fi foarte greu să fie repus în funcţiune?, a subliniat Herbert Stepic.
Antena3.ro

×
x close