Antena 3 CNN Economic Biz News Eveniment Intact Media Group: Exporturile, motor de creștere pentru România. Se anunţă un nou an record

Eveniment Intact Media Group: Exporturile, motor de creștere pentru România. Se anunţă un nou an record

9 minute de citit Publicat la 18:17 19 Iun 2014 Modificat la 18:17 19 Iun 2014
ponta.jpg
Exporturile, unul dintre motoarele creșterii economice record a României. Ce ne așteaptă în 2014? Care sunt măsurile care se impun pentru ca economia să se mențină pe același trend în 2014? Care sunt planurile guvernamentale de susținere a exporturilor? Cum arată strategia națională de export 2014-2020. Este agricultura unul dintre domeniile cu potențial imens la export? Sunt teme care au fost dezbătute în cadrul forumului organizat de Intact Media Group.

Dezbaterea a reunit membri ai Guvernului, ai patronatelor din industrii, reprezentanţi ai mediului de afaceri, ai sistemului bancar şi ai administraţiei publice centrale şi locale. Alături de primul ministru Victor Ponta s-au aflat: Constantin Niță-ministrul  Economiei, Daniel Constantin -ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Acestora li s-au adăugat  prof. Aureliu Leca- director executiv Asociația Română pentru Promovarea Eficienței Energetice, Tudorel Andrei, președintele Institutului Național de Statistică dar şi  Bogdan Pandelică, secretar de stat în Ministerul Economiei, Daniel Botănoiu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Forumul Exporturile- motor de creştere economică pentru România, organizat de Intact Media Group a fost susţinut de KMG International (fostul Rompetrol Group), Eximbank, Teamnet, ArcelorMittal , Banca Comercială Feroviară, Astra Vagoane Arad, Dalkia România, TE-ROX Prod, Romalimenta, Patronatul Societăților din Construcții, Vimetco Alro, Camera de Comerț și Industrie a României, Scandia Food și Fondul de Garantare a Creditului Rural.

Trebuie să avem o politică de relaţii economice mai activă decât în trecut. Să punem accent pe relaţiile cu China, cu ţări din Asia, din afară UE. Dacă ne bazăm doar pe piaţă europeană nu putem să ne dezvoltăm, aceasta s-a contractat”, a declarat primul ministru Victor Ponta.   Sunt defavorizare companiile românești în afara țării? „Nu ştiu câte companii româneşti pot câştiga licitaţii în Germania sau Franţa. Invers se poate: companiile din Germania, Austria, Italia câştigă toate licitaţiile de la noi, noi la ei niciodată", a afirmat  primul ministru.

 La capitolul vești bune, premierul a anunțat majorarea bugetului pentru ajutoarele de stat:  "Am epuizat anul acesta toate ajutoarele de stat pe care le aveam prevăzute în buget şi le vom creşte, de altfel, la rectificare. Pentru mine e o mare bucurie când o companie vine şi cere ajutor de stat pentru ca să creeze încă 50 sau 100 sau 200 de locuri de muncă. În perioada următoare, cred că sunt cei mai buni bani pe care statul îi poate investi în ceva, pentru că oricum îi recuperăm după aceea prin taxe, prin impozite şi prin dezvoltare economică", a conchis Victor Ponta.

Șeful Guvernului a identificat și unele probleme care afectează competitivitatea industriei, una dintre acestea fiind nivelul ridicat al prețurilor la energie.  "În ultimii cinci ani în America preţul energiei a scăzut cu 50%, în Europa a crescut cu 200%. Acum avem o nouă problema: Ucraina. De aceea prioritatea numărul unu este scăderea preţului la energie.". Premierul a povestit că l-a "torturat" pe ministrul Economiei, Constantin Niţă, astfel încât să vină cu o hotărâre de Guvern pentru scutirea marilor consumatori industriali de 85% din certificatele verzi.

Lucru care s-a și întâmplat, a punctat Ministrul Economiei, Constantin Niţă . Acesta a precizat că, hotărârea de Guvern privind exceptarea marilor consumatori de energie de la plata unei părţi a certificatelor verzi va avea un impact pozitiv pentru industrie. În ceea ce priveşte preţul gazelor, ministrul şi-a exprimat speranţa că vânzarea unor volume de gaze pe bursă va duce la stabilirea unui preţ de referinţă pe această piaţă. Totodată, Constantin Niță a făcut o radiografie a exporturilor românești, în creştere de la an la an.  Cifrele prezentate arată că,  în 2013 acestea au atins o cifră record, 49,6 miliarde de euro. În ceea ce privește anul în curs, se prefiguzează un nou record, până la finele lunii aprilie nivelul fiind de  16,93 miliarde de euro. „Maşinile şi echipamentele domină cu trei sferturi, dar îmbucurător este că şi produsele agricole au crescut cu 8,5% în 2013 şi sunt în continuă creştere”, a spus Constantin Niţă.

Daniel Constantin, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a explicat că România are nevoie de o strategie privind exporturile şi că rețeta de succes este exportul de produse procesate în raport cu produsele brute. „ Cel mai exportat produs agricol a fost anul trecut grâul. Am exportat 7,3 milioane de tone în 2013, iar în acest an am exportat 4,7 milioane de tone”, a punctat Daniel Constantin.  Datele prezentate arată că,  37% din grâul vândut în afara ţării s-a dus în Egipt, iar 87% în afara zonei euro. Vestea bună este că şi porumbul începe să aibă piaţă la export, în acest an fiind cea mai exportată cereală. Alte mărfuri agroalimentare care au înregisrat creşteri la export în 2014 faţă de anul trecut sunt: ţigările, rapiţa, floarea soarelui şi uleiul de floarea soarelui.

Lista de doleanțe a mediului de afaceri

Una dintre companiile prezente la Forumul organizat de Intact Media Group, KMG International (fostul Rompetrol Group) și-a prezentat planurile pentru perioada următoate. Astfel oficialii companiei au precizat că au identificat deja două proiecte majore, în valoare de aproximativ 350 milioane de dolari: realizarea unei centrale de cogenerare pe platforma Petromidia și extinderea rețelei de benzinării pe piața locală, cu un impact pozitiv și în comunitățile în care vor fi implementate — crearea directă a aproximativ 2.000 de locuri de muncă în diverse stadii ale proiectelor și venituri generate de investiții. „Grupul Rompetrol se așteaptă să finalizeze în acest an procedurile privind achiziția de la statul român a participației de 26% la Rompetrol Rafinare”, a declarat Azamat Zhangulov, senior vicepreședinte al grupului KMG International (fostul Rompetrol Group). 

 Bruno Ribo,  CEO ArcelorMittal Galați România a transmis un mesaj cât se poate de tranșant oficialilor români:  „România are de ales între cele două scenarii pentru viitor: Nu numai unităţile ArcelorMittal, dar toţi marii consumatori de gaze naturale sunt în pericol de a se închide, cu efecte imediate şi drastice asupra balanţei de comerţ exterior a României. Pentru a se evita închiderea unei părţi mari a industriei energo-intensive, este prioritar să refacem competitivitatea globală a costurilor cu energia, pentru a putea concura pe pieţele internaţionale. Soluţiile există, sunt implementate legal în majoritatea ţărilor europene şi trebuie să acopere toate componentele de cost al energiei. Aceasta necesită un puternic suport politic, ACUM. Mâine va fi prea târziu”.

 

Despre decizii imediate a vorbit și prof. Aureliu Leca, director executiv Asociația Română pentru Promovarea Eficienței Energetice. “Avem cel mai adesea discuții sterile despre prețul la energie, dar nu și despre consum unde sunt pierderi considerabile. Ineficiența energetică trebuie să ne preocupe pe toți. Există un proiect de lege prin care se înființează Agenția Națională pentru Eficiență Energetică. Și chiar dacă veți spune: încă o agenție, vă pot spune că beneficiile pe care le va aduce această agenție vor fi cu mult peste costuri “. Prof Leca a punctate și dezavantajele majore pe care le are România prin exportul de biomasă, cu o legislație permisivă în acest sens cu pierderi imense pentru noi și cu profituri considerabile pentru cele 3 companii străine care fac astfel de exporturi și care vin din țări unde astfel de activități sunt interzise.

Atunci când vine vorba de exporturi, indiferent de domeniul de activitate este importantă viziunea, dar și investițiile în educație.  „Avem un potențial uriaș de exporturi pentru zona de IT. Din păcate, foarte multe companii exportă resurse brute. Eu cred că inteligența procesată este viitorul. Pentru aceasta însă sunt necesare investiții în zona de educație prin care tinerii cu potențial în acest domeniu să fie transformați în specialiști foarte bine pregătiți. Mai mult decât atât, este important să creștem educarea oamenilor care au terminat studii superioare. Cred că putem deveni o forță. Teamnet investește anual în acest lucru. Deoarece credem că este important să ne ținem specialiștii în România”, a precizat Bogdan Padiu, CEO Teamnet. Reprezentatul Teamnet este de părere că se impune și o implicare a Guvernului, deoarece echipele care promovează România și economia României trebuie să o facă sub egida autorităților.

Succesul unei companii ține și de accesul la liniile de finanțare. În plină criză a creditării, Banca Comercială Feroviară anunță planuri de creștere a liniilor de finanțare corporate. “ Suntem foarte interesați să sprijinim companiile cu activitate la export iar cifrele noastre arată acest lucru. Suntem singura bancă comercială din sistem cu o creștere de 50% pe activitatea de creditare. De asemenea, 20% dintre clienții noștri au activitate la export. Iar ținta este de creștere. Vrem să finanțăm companiile, 80% din volumul de afaceri din 2013 a fost pe zona corporate. Iar în 2014 ne propunem o creștere a finanțărilor cu 25-30%. Pentru a realiza toate aceste lucruri trebuie sa avem: stabilitate, predictibilitate, dar și reducerea birocrației, toate însoțite de finanțarea corespunzătoare”, a declarat Petre Tulin, director comecial Banca Comercială Feroviară.

99% din producție merge la export

Există în România companii pentru care exportul este activitate de bază. Un exemplu în acest sens este Astra Vagoane Arad. “În anul 2013 compania noastră a avut o cifră de afaceri de 40 de milioane de euro din care 91% au fost exporturi. În 2014, cifra de afaceri va fi de 60 de milioane de euro iar ponderea exporturilor va fi de aproape 99%. Avem 1.000 de salariați și niciun leu datorie la stat. Produsele noastre sunt printre cele mai modern –au toate facilitățile-și concurează cu succes cu vagoanele de pe piața vest europeană”, a punctat Cornel Negreț, director marketing Astra Vagoane Arad.

Poveste de succes

10 angajați și 10.000 de euro fonduri proprii. Aceasta este începutul în afaceri pentru grupul de firme TE-ROX PROD, care produce accesorii pentru scaune auto pentru copii. Acum, grupul de firme are o cifră de afaceri de 25 milioane de euro și exportă în 50 de țări și are contracte cu marii retaileri din Europa. “Am încercat să accesăm și fonduri europene, am muncit mult, am făcut 4-5 proiecte, dar nu am reușit”, a punctat Doina Cepalis, administratorul grupului de firme. O poveste în care succesul înseamnă multă muncă, dar și regretul că investitorul român  nu este considerat egalul investitorului străin.

Tot poveste de succes este și Farmec Cluj, companie care, prin produsele sale poate concur marile branduri de cosmetic. “Suntem foarte cunoscuți în România, exportăm în peste 40 de țări, avem parteneriate peste tot în lume”, spune Mircea Turdean, directorul Farmec Cluj. La capitolul regrete: “Acum 20 de ani, 90% dintre furnizorii noștri erau români. Acum 99% sunt străini “.

Putem avea succes în orice domeniu, a fost și mesajul transmis de Sorin Minea, președintele Romalimenta. “Pentru asta însă este nevoie de fiscalitate redusă, respectarea legislației, dar mai ales reducerea evaziunii fiscale și intrarea pe piețele externe cu produse de calitate“. 

Iar lista de nevoi nu se oprește aici. Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, Mihai Daraban are propria listă care include alături de predictibilitate în ceea ce privește sistemul fiscal și soluții imediate pentru infrastructură, accent pe toate sursele de energie  și nu în ultimul rând implicarea autorităților locale prin editarea unor ghiduri. “Trebuie să știm ce are de oferit fiecare zonă. Personal, îmi propun revitalizarea ARIS și folosirea infrastrastructurii existente în fiecare județ“, a precizat Mihai Daraban.

×
x close