Cu toate acestea, planurile germane de a crea un fond monetar al UE s-au lovit de obstacole, după ce Banca Centrală Europeană aprecia că ar crea "subvenţiile greşite ", iar Franţa a calculat că ar putea dura "ani" crearea unui fond.
Ţările Uniunii Europene sunt deja divizate de dimensiunea la care să aplice presiunile liderului Nicolas Sarkozy de a crea un "guvern economic" pan-continental.
Politic, stânga doreşte să se asigure că un accent mai mare este pus pe investiţii printr-un fond de creare de locuri de muncă şi creştere.
Dar analiştii economice avertizau că planurile ar putea declanşa o nouă recesiune.
Comisia Europeană arăta luni că va finisa propunerile în 24 ore pentru a crea o versiune europeană a Fondului Monetar Internaţional de la Washington.
Paradoxal, UE poate acorda asemenea ajutoare de împrumut doar membrilor non-euro, cum s-a întâmplat cu România, Ungaria şi Letonia.
Comisarul european pentru economie şi afaceri monetare, Olli Rehn "va informa" colegii din Comisie, marţi, despre discuţiile asupra acestei chestiuni.
Nu au fost oferite însă detalii despre cum va fi creat sau condus fondul.
Cea mai mare economie din Europa, ce poate pierde cel mai mult dacă euro are de suferit, dar cu un guvern reticent la a folosi banii contribuabililor naţionali, Berlin vrea o ?trusă de ajutor? europeană pentru valută.
Ministrul german de Finanţe Wolfgang Schaeuble cerea crearea unui fond gen FMI, iar un comunicat preciza că se lucrează cu Franţa asupra unor propuneri "ce vor fi prezentate curând."
În timp ce un oficial de la Paris arăta că propunerea Germaniei este "foarte, foarte, complexă şi va necesita o modificare a tratatelor."
Antena3.ro