Astfel, măsurile anticriză, printre care cele de protecţie socială, de înăsprire a fiscalităţii şi de atragere a banilor la buget se duc la un cost de circa şapte miliarde de euro.
În acelaşi timp, evaziunea fiscală pe anul trecut a ?furat ? de la buget aceeaşi sumă. Vicepremierul Dan Nica acuza că evaziunea de 28 miliarde de lei este de patru ori mai mare decât în 2004.
Balanţa dintre măsurile de protecţie socială şi cele care vor atrage bani la buget înclină puternic în favoarea primei categorii, scrie România Liberă. Indexarea salariilor cu rata inflaţiei costă 340 milioane de euro, punctul de pensie de 45% din salariul mediu brut pe economie va costa 375 milioane de euro. O eventuală introducere a tichetelor de vacanţă ? 500 de milioane de euro, mărirea ajutorului de şomaj la 75% din salariul mediu pe ultimele trei luni ? 475 milioane de euro, majorarea alocaţiilor şi garantarea venitului minim ? 240 milioane de euro, iar prelungirea duratei de acordare a ajutorului de şomaj la 12 luni ? 20 milioane de euro.
Pe de altă parte, banii ce urmează a fi atraşi prin diverse măsuri sunt departe de aceste cheltuieli. Reducerea achiziţiilor şi a dotărilor din aparatul bugetar va aduce 900 milioane de euro; o noua taxă de poluare, care va alimenta bugetele locale, va aduce doar 125 de milioane de euro; noua taxare a jocurilor de noroc va aduce doar 6 milioane de euro; suprataxarea produselor de lux ? doar 3,75 milioane de euro.
Antena3.ro