Bill Keogh, preşedintele companiei, a anunţat pentru postul de televiziune Bloomberg TV că estimarea a fost rodul unei simulări, iar evaluarea pagubelor reale cauzate de rafalele de vânt şi de inundaţii, precum şi de întreruperea activităţii societăţilor va lua "timp".
"Deocamdată, strângem informaţiile de pe teren", a spus Keogh, care a mai apreciat că Sandy "va fi printre cele mai distructive 10-15 furtuni" care au lovit Statele Unite.
Concurentul Eqecat, compania AIR Worldwide, a furnizat o evaluare a pagubelor, care arată că uraganul Sandy i-ar putea costa pe asiguratori între 7 şi 15 miliarde de dolari.
Potrivit economiştilor de la compania IHS Global Insight, pagubele materiale provocate de Sandy ar trebui să depăşească pierderile de 15 miliarde de dolari provocate de trecerea Irene în 2011 în aceeaşi regiune.
Economiştii de la compania IHS Global Insight estimează că pierderile activităţii economice ar trebui fi curpinse între "30 şi 50 miliarde de dolari", adică numai "0,2-0,3 la sută din PIB-ul nominal al ţării".
"O parte a pierderilor va fi compensată în cele din urmă de activităţi legate de reconstrucţie", anunţă ei, "dar ar fi naiv de apărat ideea potrivit căreia uraganul poate avea, într-un anumit sens, un efect de relansare economică".
Peter Morici, profesor la Universitatea din Maryland, este astfel contrazis. Acesta susţinea teoria potrivit căreia dezastrele naturale pot aduce "avantaje pe plan economic".
De exemplu, pot "stimula sectorul construcţiilor, care se confruntă cu dificultăţi, determinând reinvestiţii, care, în consecinţă, vor ameliora zonele lovite şi condiţiile de viaţă ale locuitorilor lor", spune profesorul.
Jim O'Sullivan, de la compania FE, susţine un punct de vedere asemănător. "Chiar şi uraganul Katrina, care a devastat New Orleans în 2005 şi a provocat pagube estimate la 110 miliarde de dolari, a avut un efect relativ minim asupra PIB-ului", subliniază economistul.
URAGANUL SANDY, SINTEZA EVENIMENTELOR DIN 29 OCTOMBRIE