Efectele scumpirilor în lanţ de la începutul anului viitor se vor face simţite, cel mai puternic, în primăvară, spun producătorii. Creşterea costului materiei prime, la care se adaugă şi transportul dar şi costul de desfacere în magazine sunt doar câteva dintre factorii care vor face ca preţurile alimentelor să explodeze în martie.
Astfel, laptele şi brânzeturile vor ajunge să coste, în primvară, cu până la 8% mai mult. Până atunci însă, majorările de preţuri se vor aplica gradual.
Scumpiri substanţiale, de până la 30-40 de procente se anunţă şi pentru carnea de porc, pe fondul tăierii subvenţiilor de la stat pentru producători.
Nici produsele de panificaţie nu se vor mai vinde la acelaşi preţ, de la anul. În cazul pâinii de pildă, scumpirea prognozată merge de la 5 până la 10 la sută, în condiţiile în care, după terminarea rezervelor de grâu, materia primă va fi procurată din import.
Românii vor scoate mai mulţi bani din buzunar şi pentru legume şi fructe. Explicaţia nu este greu de ghicit. Şi în acest caz consumul autohton este acoperit, în proporţie de 80 de procente, prin importuri, atrag atenţia producătorii.
SCUMPIRILE ANULUI 2010
- lapte şi brânzeturi: 3-8%
- carnea de pui: 20-30%
- legume şi fructe: 7-10%
- pâine: 5-10%
- RCA: 40%
- carburanţi: 5-7%
- curent electric: 3,5-4%
Antena 3