Care sunt reformele pe care statul ar trebui să le promoveze în acestă perioadă, cum trebuie utilizată politica fiscală pentru a stimula dezvoltarea, care este impactul creşterii poverii administrative, cum pot ingeniozitatea, asumarea riscului şi productivitatea să fie motoarele creşterii economice sunt doar câteva dintre întrebările la care va răspunde cunoscutul economist în cadrul evenimentului de la Bucureşti.
Edward C. Prescott a câştigat premiul Nobel în Economie în 2004, alături de Finn Kyland, pentru contribuţiile sale asupra dinamicii macroeconomiei ? consistenţa temporală a politicilor economice şi forţele conductoare ale ciclului de afaceri. Lucrările celor noi economişti nu numai că au transformat cercetarea economică, dar au avut şi o influenţă profundă asupra politicilor economice în general şi a celei monetare în particular, se arată în decizia de acordare a premiului de către Academia Regală Suedeză pentru Ştiinţe. Din 1981, Prescott este consilier principal pe Probleme Monetare în cadrul Federal Reserve Bank of Minneapolis, iar din 2003, profesor şi preşedinte al W.P. Carey Department of Economics din cadrul Arizona State University.
Prescott a studiat matematica la Swarthmore College, cercetări operaţionale la Case Western Reserve University şi ştiinţe economice la Carnegie Mellon University. |ntre 1966-1971 a predat ştiinţe ecomice la University of Chicago, University of Pennsylvania, Carnegie Mellon University, apoi la University of Minnesota. Este cunoscut pentru lucrările sale în domeniul analizei politicilor economice, ciclului de afaceri, teoriei echilibrului general. Lucrările sale privind ciclul de afaceri au reaşezat modul în care economiştii privesc fluctuaţiile economice, Prescott considerându-le răspunsul optim al economiei la diferite şocuri. Pe lângă premiul Nobel primit în 2004, Prescott a fost recompensat în 2002 şi cu Erwin Plein Nemmers Prize in Economics?, o distincţie acordată economiştilor pentru ?contribuţii majore la cunoaşterea sau dezvoltarea unor modalităţi semnificative de analiză?. Este membru al Brookings Institution, al Societăţii de Econometrie, al Academiei Naţionale de Ştiinţă şi al Academiei Americane de Arte şi Ştiinţă. Prescott a fost editor al International Economic Review, precum şi al altor ziare.
SFin.ro, Financiarul.com