"Sunt mai optimist decât în urmă cu o lună, cred că s-au făcut progrese. Ceea ce s-a întâmplat săptămâna trecută este important, face parte din soluţie, dar nu reprezintă soluţia în întregime", a afirmat Blanchard la o conferinţă de afaceri organizată de publicaţia israeliană Globes la Tel Aviv.
Oficialul nu a precizat ce noi măsuri ar fi necesare.
Liderii europeni au convenit vineri la Bruxelles să semneze un nou acord pentru o guvernanţă fiscală strictă în zoan euro şi în UE, precum şi coordonarea politicilor economice. Marea Britanie, a treia mare economie din UE, a refuzat să se alăture acordului.
"O bună parte din volatilitate provine din declaraţii din Europa, care arată gama largă de opinii şi incapacitatea de a ajunge la un proces decizional logic", a răspuns Blanchard când a fost întrebat dacă declaraţiile politicienilor europeni cauzează volatilitate pe pieţe.
Liderii europeni au convenit de asemenea ca statele UE să acorde FMI împrumuturi bilaterale de până la 200 miliarde euro, pentru a ajuta instituţia să sprijine ţările cu probleme din zona euro.
„Consider că este o chestiune pe care trebuie să o stabilească europenii", a răspuns Blanchard atunci când a fost întrebat dacă decizia Marii Britanii de a se izola îi va ajuta economia.