Antena 3 CNN Economic Biz News Economia României va creşte cu 3% în 2010

Economia României va creşte cu 3% în 2010

1 minut de citit Publicat la 14:26 10 Feb 2010 Modificat la 14:26 10 Feb 2010
Economia României va creşte cu 3% în 2010
România ar putea avea o creştere economică de 3% în acest an, peste cele mai recente estimări, în contextul revenirii economiei la nivel european şi unei conjuncturi mai favorabile a previziunilor, consideră Giovanni Ravasio, preşedintele Intesa Sanpaolo Bank România şi consilier pe probleme UE, scrie Mediafax

"Cred că România va putea să realizeze o creştere economică în 2010 peste consensul actual, de 1-1,5%. Consider că România poate să atingă o rată de creştere economică de 3% în acest an", a declarat Ravasio, la o cină organizată marţi seară de Unimpresa cu ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu.

Economistul UE crede că există o refacere în curs în toată Europa, iar, la fiecare 30 de zile, toate previziunile au fost reviziute în creştere în ultima perioadă.

Ca exemplu, Ravasio spune că Deutsche Bank şi-a majorat prognoza pentru creşterea economică a Germaniei la 2% pentru 2010, după ce în decembrie 2009 avea o estimare de 0,75%.

Pe de altă parte, economistul sugerează că anumiţi indicatori macroeconomici, precum şomajul şi creditele neperformante, nu reflectă situaţiile prezente, fiind rezultatul unor acţiuni din trecut.

"Există anumiţi indici întârziaţi, cum sunt şomajul şi creditele neperformate. Aceşti indici arată situaţiile de acum zece luni", a mai declarat Ravasio.

Mai mult, el menţionează că inflaţia internă este în scădere, iar rata de schimb rămâne favorabilă după recenta apreciere a leului.

Legat de bugetul României, Ravasio consideră că, deşi veniturile bugetare sunt cele mai scăzute la nivelul UE, circa 30% din PIB, el crede că Guvernul Boc a făcut bine că nu a crescut TVA-ul sau taxa unică, pentru că astfel ar fi introdus un element de neîncredere în ţară.

În ceea ce priveşte deficitul bugetar, el împărtăşeşte ideea că obiectivul ales pentru 2010, de 5,9% din PIB, este unul credibil şi poate fi realizat.

În acest context, el arată că pentru fiecare punct procentual de creştere a economiei, efectul asupra deficitului bugetar va fi o scădere de 0,3-0,4 puncte procentuale.

Economistul a declarat că avansul economiei României în 2010 este necesar, în principal pentru a rambursa datoria către FMI, dar şi pentru a relansa investiţiile publice în toate sectoarele.

Întrebat dacă se poate o astfel de creştere în România în 2010, adică de 3%,, Vlădescu a răspuns că speră ca prognoza centrală a Guvernului să fie depăşită, odată cu revenirea economiei la nivel european.

×
x close