Indicele de încredere în economia românească a crescut la 54,5 puncte, faţă de cele 48,6 din luna februarie. Indicativul arată anticipaţiile analiştilor privind activitatea economică în România pentru următorul an. Specialiştii consideră că salariile şi afacerile vor creşte, însă momentan companiile se bazează mai mult pe creşterea eficienţei şi mai puţin pe sporirea numărului de angajaţi.
Încrezător în bunul mers al economiei s-a arătat şi preşedintele Traian Băsescu, care a lansat un îndemn investitorilor. Imediat după declaraţia preşedintelui, premierul Victor Ponta a ţinut să îi mulţumească pentru că, în sfârşit, este în asentimentul Guvernului.
Însă, în pofida optimismului românesc, Nouriel Roubini, economistul care a previzionat criza financiară din 2008, întrevede noi riscuri cu care se pot confrunta investitorii la nivel global. Printre cele mai importante: încetinirea bruscă a economiei chineze, urmată de greşeli de strategie făcute de Rezerva Federală a SUA.
Un pericol major, în opinia economistului, vine şi din Ucraina, unde există riscul ca din conflictul cu Rusia să se ajungă la al doilea Război Rece. Iar atenţionările lui Roubini continuă, însă rămâne de văzut în ce măsură se vor adeveri şi dacă vor afecta economia şi mediul investiţional de la noi.
Profesorul Mircea Coşea, invitat al emisiunii Daily Income, consideră că încrederea suplimentară a investitorilor în economia României are un fundament real. "Are, dar eu nu sunt partizanul nici al pesimismului, nici al optimismului. Mi se pare că e puţin cam devreme ca să ne înfierbântăm şi să apărem în spaţiul public cu declaraţii precum: "România, un nou tigru economic" sau "Prima ţară din Europa". Lucrurile au mers bine pe factori pe care îi cunoaştem deja".