Antena 3 CNN Economic Biz News Economia americană, în cea mai mare criză de credit de la Marea Depresiune

Economia americană, în cea mai mare criză de credit de la Marea Depresiune

Economia americană, în cea mai mare criză de credit de la Marea Depresiune
25 Ian 2009   •   20:50

Noul preşedinte al Statelor Unite, Barack Obama, are o misiune extrem de dificilă în faţă, economia americană suferind din cauza unei importante crize de credit. Consumul a scăzut mult, iar profiturile negative au un efect devastator asupra acţiunilor marilor companii. În aceste condiţii, doar intervenţia guvernului american poate redresa o economie aflată în comă.
Produsul intern brut a suferit, de asemenea, o scădere îngrijorătoare, între lunile octombrie şi decembrie, scădere care, dacă s-ar păstra timp de un an, ar fi cea mai severă înredistrată începând cu 1982, estimează Bloomberg. În situaţia dată, preşedintele Obama şi Congresul american se află în dezbateri pentru a trece o lege ce se vrea a fi un plan de stimulare a economiei, în valoare de nu mai puţin de 825 de miliarde de dolari. Dacă va fi votat, planul se va pune în aplicare începând cu jumătatea lunii februarie, pentru a încerca stoparea celei mai mari crize economice din anii 1930 încoace. Dacă Barack Obama va fi noul Franklin Delano Roosevelt rămâne de văzut.
Ben S. Bernanke, cel care organizează şi conduce Trezoreria Federală americană, încearcă să găsească modalităţi de a debloca împrumuturile, una dintre soluţiile găsite fiind chiar de a scădea nivelul dobânzilor la zero. De aceeaşi părere este şi Brian Bethune, directorul financiar de la IHS Global Insight din Lexington, Massachusetts, care a declarat că "aceasta se poate să fie care mai puternică recesiune pe care am văzut-o în termeni de severitate şi adâncime."
Problemele Statelor Unite sunt foarte adânci şi foarte variate, cu toate că au plecat dintr-un singur domeniul, el imobiliar. Consumul, care reprezintă mare parte din economia americană, este în scădere, el putând stabili un nou record negativ. Anul 2009 ar putea fi primul începând cu 1947 când consumul scade mai mult de 3% pe trimestru, în două trimestre consecutive. Alte probleme, cum ar fi cea a şomajului în creştere sau a scăderii dramatice a cererii de bunuri durabile (care se folosesc pentru cel puţin trei ani), reprezintă un test puternic pentru noua administraţie de la Washington DC.
Nu este de mirare, în aceste condiţii critice, că discursul lui Obama a reuşit să îi convingă pe americani la alegerile din noiembrie 2008. El va încerca, aşa cum a promis, să rezolve aceste probleme prin legea pe care a pus-o în faţa Congresului. Intenţia preşedintelui este de a investi în infrastructură, lucru care au crea şi salva aproximativ 4 milioane de locuri de muncă.
Foto: www.smh.com.au
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Barack Obama
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close