Restructurarea datoriei conglomeratului de companii, Dubai World şi Nakheel, şi întârzirea achitării unei rate din datoria ce însumează 59 de miliarde de dolari, a scăzut încrederea investitorilor în stabilitatea plasamentelor imobiliare din Orientul Mijlociu.
Criza din Dubai ar putea distruge mari corporaţii de stat, iar ratele de scădere ar putea creşte la 5,7 miliarde de dolari până în martie 2010.
Analiştii cred că propunerea înaintată de oficialii din Dubai ar putea declanşa o criză asemănătoare cu intrarea în incapacitate de plată a Argentinei în 2001.
?Cel mai pesimist scenariu este restructurarea involuntară a obligaţiunilor emise de Nakheel, fapt ce ce ar pune sub semnul întrebării toate garanţiile guvernamentale acordate în regiune", a declarat Norval Loftus, şeful diviziei pentru Orientul Mijlociu al Norval Loftus din Londra.
Moody's şi Stanard&Poor's au diminuat ratingurile companiilor de stat, unele ajungând şi la nivelul de ?junk" (speculativ). Emiratul şeicului Mohamed Bin Raşid Al Maktoum a acumulat datorii de 80 de miliarde de dolari în ultimii patru ani.
Dubai World avea active totale în valoare de 99,6 miliarde de dolari (66,3 miliarde de euro) la finalul anului 2008 şi venituri de 14,2 miliarde dolari (9,5 miliarde de euro), în timp ce datoriile sale se ridicau la 59 miliarde de dolari (39,3 miliarde de euro), adică aproape trei sferturi din datoriile totale ale guvernului de la Dubai.
Dubai este al doilea mare regat, parte a Emiratelor Arabe Unite iar statul a fost centrul boom-ului economic din Golful Persic, iar investitorii au atins apogeul bogăţiei în vara lui 2008, când au înregistrat câştiguri spectaculoase din industria petrolieră. Barilul de petrol urca atunci la 140 de dolari. Însă criza financiară a curmat ascensiunea investiţiior în Dubai, iar zona a înregistrat scăderi. Când piaţa imobiliară a intrat în colaps, preţurile locuinţelor s-au diminuat la jumătate.
Antena3.ro