Antena 3 CNN Economic Biz News Două state din Uniunea Europeană vor să renunţe la euro

Două state din Uniunea Europeană vor să renunţe la euro

Două state din Uniunea Europeană vor să renunţe la euro
28 Ian 2010   •   18:16

Agravarea declinului economiei Spaniei ar fi un dezastru pentru moneda unică europeană. Adâncirea decalajului dintre economiile principale, Germania şi Franţa, şi periferia UE, Spania şi Grecia, pune presiune pe euro, scrie Click.
Profesorul Nouriel Roubini, de la Universitatea din New York, care şi-a dobândit celebritatea după ce a prezis declanşarea recesiunii de acum doi ani, spune că e foarte pesimist cu privire la viitorul uniunii monetare europene.

?În final, nu în acest an sau următorul, vom asista la o spargere a zonei euro", a spus Roubini, care e prezent recent la Forumul Economic Mondial de la Davos.

?Este un risc din ce în ce mai mare", a spus acesta. Declaraţia lui Roubini contravine cu viziunea preşedintelui Băncii Central Europene, Jean-Claude Trichet, care a declarat că este ?absurd" să se imagineze o dezintegrare a zonei euro.

Speculaţiile se amplifică după ce Grecia se confruntă cu dificultăţi majore pentru a-şi reduce deficitul bugetar, în timp ce state precum Spania şi Irlanda vor să-şi plătească datoria publică.

?Zona euro s-ar putea să se împartă în două, cu un centru puternic şi periferii slabe din care ar putea să iasă unele ţări", a declarat Roubini. Cel care a prezis criza economică din prezent e de părere că acesta este primul test serios al coeziunii uniunii monetare europene.

Economiile Spaniei şi Greciei sunt periclitate de dezechilibrul balanţelor fiscale şi declinul competitivităţii. Prin apartenenţa lor la grupul statelor care folosesc euro, aceste state nu au posibilitatea să-şi deprecieze moneda pentru a susţine dezvoltarea economică.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: euro
Citește mai multe din Biz News
» Vezi toate știrile din Biz News
Cele mai noi știri
Parteneri
x close