De ce a crescut dolarul în 2015. Motivul elen
Evenimentele din Grecia, care poartă semnătura actualului premier Tsipras, au fost premergătoare dezastrului pentru moneda euro. În momentul în care partidul lui Tsipras a anunţat că renunţă la acordurile semnate cu FMI, BCE şi CE - punând capăt măsurilor austere impuse de instituţiile financiare europene, investitorii au îngheţat - la fel se conturile lor, care au părăsit repede băncile din UE.
De aici, declinul pentru euro, şi un prim pas pentru întărirea dolarului.
De ce a crescut dolarul în 2015. Inundarea pieţei cu trilioanele de euro
O altă eroare care a slăbit euro a fost măsura luată de BCE de a inunda piaţa cu bani. Astfel tiparniţa BCE a scos pe bandă rulantă 1,1 trilioane de euro, bani care au generat o scădere în cascadă a monedei euro.
Din acest punct şi leul mioritic a început declinul, fiind afectat de măsura luată la nivel european. Singura monedă care s-a bucurat de aceste decizii a fost dolarul, care şi-a continuat urcarea.
De ce a crescut dolarul în 2015. Americanii "trăiesc bine"
Pentru prima oară după dezastrul din 2008, economia americană a început să meargă, să producă, să fie pe plus. Acest lucru are ca efect, pe lângă mulţumirea populaţiei şi recâştigarea încrederii, întărirea dolarului.
Aşadar, ne putem aştepta ca dolarul să ajungă la acelaşi nivel cu euro, sau chiar să depăşească moneda unică, acest lucru traducându-se prin scumpiri la carburanţi, produse electrocasnice şi lanţul "trofic" continuă.
Veşti deloc bune, aşadar!