Antena 3 CNN Economic Biz News Dobânzile băncilor, "mărul discordiei" în confruntarea Băsescu - Geoană. Vezi cine are dreptate

Dobânzile băncilor, "mărul discordiei" în confruntarea Băsescu - Geoană. Vezi cine are dreptate

Cornel Preda
2 minute de citit Publicat la 14:48 04 Dec 2009 Modificat la 14:48 04 Dec 2009
Dobânzile băncilor, "mărul discordiei" în confruntarea Băsescu - Geoană. Vezi cine are dreptate
Tema "Mediul de afaceri" a stârnit un schimb de replici acide între Traian Băsescu şi Mircea Geoană la dezbaterea de la Parlament. Preşedintele în funcţie l-a acuzat pe candidatul PSD la alegerile prezidenţiale că nu cunoaşte dobânzile băncilor din România. În replică, însă, Mircea Geoană i-a spus lui Traian Băsescu că dobânzile de care vorbeşte el, cuprinse între 8-10%, sunt probabil accesibile doar pentru firmele PDL.

"Mediul de afaceri e mulţumit că s-a reuşit stabilitatea monedei naţionale şi este mulţumit că s-au creat condiţii să-şi ia bani din bănci chiar cu dobândă mai mare, pentru a-şi plăti ratele", a spus Băsescu, fiind întrerupt de Mircea Geoană care a spus: "La 18% rata dobânzii cum poate să fie un om de afaceri mulţumit?". Traian Băsescu a precizat apoi: "Îmi permiteţi să vă spun că domnul Geoană nu ştie dobânda la băncile din România? Căutaţi în jurul a 10-9-8 în momentul de faţă, domnule Geoană". "Poate pentru firmele PDL", a replicat preşedintele social-democraţilor.

DOBÂNZILE BĂNCILOR, MOTIV DE DISPUTĂ ÎNTRE BĂSESCU ŞI GEOANĂ


Din toată această discuţie, în debutul căreia s-au folosit două cuvinte cheie - monedă naţională -, lipseşte însă moneda la care cei doi contracandidaţi au făcut referire atunci când au vorbit despre dobânzi. Leu sau euro? Nu a contat, cei doi preferând să profite de confuzie şi să puncteze două aspecte negative: necunoaşterea şi caracterul preferenţial.

După o scurtă analiză a dobânzilor practicate de bănci, Antena3.ro a putut să identifice faptul că valoarea de 18% exprimată de Mircea Geoană se apropie de maximul dobânzilor practicate de bănci la creditele în lei, pe când valorile de 8-10% exprimate de Traian Băsescu reprezintă o marjă a dobânzilor practicate de bănci la creditele în euro.

Astfel, la Piraeus Bank, la creditul în lei pentru IMM-uri este practicată o dobândă de aproximativ 17%, calculată în funcţie de Robor la 3 luni (9,88% pe 4 decembrie 2009) şi 7% marjă medie. La creditul în euro, Piraeus Bank practică o dobândă de maxim 9%, fiind calculată în funcţie de Euribor 3 luni (0,72% pe 4 decembrie 2009) şi 7-8% marjă. Pentru credite corporative (mai mari de 2 milioane de euro), cele două dobânzi mai sus exprimate scad cu aproximativ două procente.

Tot pentru IMM-uri, Millennium Bank practică o dobândă în lei de 16-18% (Robor la 3 luni + 6-8%), Raiffeisen Bank practică o dobândă de 13,5 - 15,5% (Robor la o lună (9,66) + 4-6%), iar Emporiki Bank oferă credite în lei cu dobândă de maxim 17% (Robor la 3 luni + 7%).

La creditele în euro, Millennium Bank foloseşte o dobândă de 6,7%, în timp ce dobânda la Emporiki Bank este de maxim 8,72% (euribor la 3 luni (0,72%) + maxim 8%), iar Banca Transilvania practică o dobândă de 11,5%.

Cornel Preda, Antena3.ro

×
x close