Antena 3 CNN Economic Biz News Dezastrele de pe harta Europei. Cât va mai rezista bătrânul continent sub ploaia de lovituri

Dezastrele de pe harta Europei. Cât va mai rezista bătrânul continent sub ploaia de lovituri

O.P.
1 minut de citit Publicat la 10:10 26 Mar 2013 Modificat la 10:10 26 Mar 2013
Dezastrele de pe harta Europei. Cât va mai rezista bătrânul continent sub ploaia de lovituri
Nu luăm în discuţie dezastrele naturale, ci pe cele făcute de mâna omului. Căderile financiare ale unora din cele mai puternice state din UE pun în pericol integritatea bătrânului continent.

Pastilele amare pe care milioane de oameni au fost nevoiţi să le înghită s-ar putea să nu îşi mai facă efectul. După ce Germania s-a luptat teribil pentru salvarea Greciei, acum Ciprul dă semne de colaps.

Iată cât de agitat a fost ultimul an pe plan economic în Europa:

Trebuie să începem cu Grecia, deoarece în cazul acestei ţări s-a luat o decizie fără precedent: şteregerea unei părţi din datoria uriaşă pe care o avea şi injectarea directă cu capital.

Din 2010 şi până în prezent, sute de miliarde de euro au fost pompate pentru restartarea acestei economii, cu toate astea guvernul de la Atena nu acceptă toate condiţiile pe care liderii FMI i le-au impus.

Un alt punct nevralgic este Irlanda, care a căzut victimă sigură a bulei de săpun din imobiliare. Când tsunamiul crizei a început în 2008, Irlanda a fost din plin lovită. Cu toate astea, a apelat la ajutorul FMI şi a primit un impuls de 85 de miliarde de euro, care a venit însoţit de condiţii draconice, pe care însă această ţară le-a respectat, iar acum poate respira uşurată.

Portugalia şi Spania - considerate unele din cele mai puternice ţări din UE - s-au lovit puternic de pământ. Milioane de oameni sunt afectaţi de şomajul care a atins cote istorice în aceste ţări, iar ajutorul financiar pe care l-au primit din exterior pare să nu fie de ajuns.

Aşadar, în aceste condiţii, din ce în ce mai mulţi analişti vorbesc despre o rupere a Uniunii, iar sondajele făcute în rândul nemţilor arată că Germania şi-ar dori în orice moment ieşirea din UE şi trecerea la marca germană.

Rămâne de văzut care este gradul de suportabilitate.





×
Etichete: criza economica
x close