Vizita delegaţiei Fondului Monetar Internaţional a ajuns la final, iar în urma celor 9 zile în care FMI-ul a avut discuţii cu guvernul, cu patronatele şi cu sindicatele rămân câteva veşti bune, majoritatea în cel mai bun caz nesigure, şi altele de-a dreptul îngrijorătoare.
Reprezentantul FMI în România, Jeffrey Franks spune că economia nu-şi va reveni în acest an. Scăderea economică era estimată la - 2%. Cu toate astea, am primit veşti bune în legătură cu anul 2011, când ar trebui să se înregistreze o creştere economică între 1,7% şi 1,9%.
Deficitul bugetar pe anul 2010 trebuie să se limiteze la 6,8% din PIB, potrivit acordului cu FMI, în timp ce la anul acest procent ar trebui să nu sară de 4.4%.
Jurnalul Naţional scrie că pentru a atinge acest prag impus de Fond, guvernul trebuie să facă rost de 3 miliarde de euro. Pentru a obţine banii, Executivul trebuie fie să taie din cheltuieli, fie să mărească încasările bugetare. Numai că miniştrii cabinetului Boc nu s-au străduit deloc până acum să reducă din cheltuieli, iar restructurările nu garantează o economie suficientă la bugetul de stat.
Analiştii spun că ar fi o greşeală majoră dacă statul ar creşte din nou taxele şi impozitele. Firmele nu ar face faţă şi s-ar închide pe capete, şomajul ar exploda iar sărăcia ar atinge cote alarmante. Tot mai multe semnale apar, potrivit cărora la finalul acestui an Cabinetul Boc va iniţia discuţii cu FMI pentru un nou acord de împrumut.
Şi asta pentru că este foarte dificil ca statul român să se încadreze în deficitul de 4.4%. Dar şi reprezentanţii guvernului, şi cei ai Fondului au respins o asemenea soluţie de avarie.
Antena 3