Acordul încheiat cu Fondul Monetar Internaţional ar putea rămâne în vigoare cu toate că România înregistrează întârzieri ale angajamentelor, susţine reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu.
"Nu e un capăt de ţară dacă nu se respectă întocmai calendarul FMI. Acordul este în vigoare şi va fi în vigoare. Dacă ar fi existat reacţii negative nu ar fi venit misiunea la Bucureşti. Există un acord şi acesta este cu România", spune Tănăsescu.
Pe de altă parte, preşedintele Traian Băsescu a subliniat importanţa renegocierii acordului cu FMI, deoarece România nu va putea îndeplini până la sfârşitul anului toate obligaţiile impuse de acord.
Totodată, Traian Băsescu exclude posibilitatea ca România să ceară mai mulţi bani la renegocierea acordului cu FMI. Şeful statului a susţinut că oficialii de la Bucureşti vor cere Fondului doar amânarea unor termene.
Angajamentele pe care România nu le va respecta ar putea fi chiar pachetele legislative pe care Bucureştiul trebuie să le adopte până la finele acestui an.
Acordarea celei de-a treia tranşe din acordul de 13 miliarde de euro cu FMI depinde de rezultatul acestei misiuni.
Iniţial FMI a amânat vizita oficială trimestrială la Bucureşti pentru că la Palatul Victoria nu există un Guvern cu drepturi depline. Ulterior, Washington-ul a revenit asupra deciziei şi a trimis echipa de experţi în România, chiar dacă va fi primită de un Guvern interimar.
Antena3