Antena 3 CNN Economic Biz News Deficitul bugetar SUA, estimat la 1,8 trilioane de dolari

Deficitul bugetar SUA, estimat la 1,8 trilioane de dolari

2 minute de citit Publicat la 03:45 12 Mai 2009 Modificat la 03:45 12 Mai 2009
Deficitul bugetar SUA, estimat la 1,8 trilioane de dolari
Casa Albă a mărit luni cu 89 miliarde dolari estimările privind deficitul bugetar din 2009, decizie ce reflectă recesiunea ce a cuprins SUA, valul de şomeri şi sprijinul acordat companiilor ce se confruntă cu probleme, scrie Reuters.
Astfel, estimările arată că deficitul va urca la 1.840 miliarde dolari, sau 12,9% din produsul intern brut (PIB), pentru anul fiscal ce se va încheia în 30 septembrie. Anterior, estimările oficialilor SUA indicau un deficit bugetar de 1.750 miliarde dolari, sau 12,3% din PIB.
Oficialii Casei Albe au spus că noile estimări reflectă slabele prelevări de taxe, în contextul problemelor cu care s-a confruntat economia americană, dar şi costurile ridicate pentru programele sociale, precum ajutoarele de şomaj.

Cheltuielile guvernamentale pentru sprijinirea sectorului financiar şi auto sunt, de asemenea, un factor important pentru creşterea estimărilor.
În timp ce democraţii din Congres au aprobat bugetul propus de Obama pentru anul fiscal 2010, ce include o serie de iniţiative privind sistemul de sănătate, educaţia şi alte sectoare, mai mulţi democraţi mai moderaţi şi unii republicani şi-au exprimat îngrijorarea în legătura cu perspectiva privind deficitul.
Raportul Casei Albe a revizuit şi deficitul bugetar pentru 2010, la 1.260 miliarde dolari, sau 8,5% din PIB, în urcare comparativ cu estimarea de 1.170 miliarde dolari, din februarie.
Documentul include şi o propunere a preşedintelui Barack Obama privind creşterea puterii de creditare a Federal Deposit Insurance Corp la 100 miliarde dolari, de la 30 miliarde dolari.
Măsura este menită să ajute instituţia în ceea ce priveşte protecţia persoanelor care au conturi în bănci, în contextul în care unele intituţii financiare ar putea să intre în faliment anul acesta.
După ce a preluat şefia Casei Albe, în ianurie, Obama a lansat în februrie propria versiune a proiectului de buget, ce conţinea un plan de cheltuieli pentru 2010 care urca până la 3.550 miliarde dolari. Planul a fost apoi revizuit la 3.590 miliarde dolari.

Estimările oficialilor americani vin în contextul în care economia Statelor Unite s-a comprimat în primul trimestru într-un ritm mai alert faţă de aşteptări, ca urmare a scăderii abrupte a exporturilor şi a stocurilor companiilor, potrivit statisticilor guvernamentale, care au indicat că economia este încă în recesiune profundă.

Produsul intern brut (PIB), ce evaluează totalitatea bunurilor şi serviciilor din Statele Unite, a scăzut cu o rată anuală de 6,1%, a anunţat departamentul american al comerţului, după o scădere cu 6,3% în trimestrul al patrulea.

Investiţiile companiilor au scăzut cu un nivel record de 37,9% în primul trimestru, iar investiţiile din sectorul rezidenţial au coborât cu 38%, marcând cel mai mare declin din 1980.
Totuşi, există şi unele date încurajatoare în raport. Astfel, cheltuielile de consum au urcat cu 2,2%, după ce au scăzut masiv în a doua jumătate din 2008. Cheltuielile au fost sprijinite de o creştere cu 9,4% a bunurilor de folosinţă îndelungată, primul avans supă patru trimestre de scăderi.
Departamentul Comerţului a arătat că pachetul de stimuli al guvernului, de 787 miliarde dolari, aprobat în februarie, a avut un impact nesemnificativ asupra economiei.

Planul de buget al Casei Albe mai prezintă viziunea pentru următorul deceniu. Astfel, deficitul anual nu va scădea sub 500 miliarde dolari şi va ajunge la 7,1 trilioane de dolari în perioada 2010-2019.

Deficitul bugetar SUA a atins un record istoric de 454.8 miliarde dolari în anul fiscal 2008.
Antena3.ro

×
x close