România stă destul de bine cu deficitul bugetar, care se încadrează în limitele stabilite cu FMI. Cel puţin aşa se laudă Ministerul de Finanţe, care a strâns mai mulţi bani la buget, în principal din TVA şi accize. În schimb apar primele costuri majorate pentru plata dobânzilor la împrumuturile făcute în ultimii ani.
Cheltuielile estimate ale bugetului general consolidat au crescut în primul semestru cu 4%, la 95,3 miliarde de lei, iar veniturile au scăzut cu 0,1%, la 77,2 miliarde de lei. Per total, deficitul este de 18 miliarde, deci în limita convenită cu Fondul Monetar Internaţional.
Sebastian Vlădescu a recunoscut însă că va cere FMI o nouă derogare de la obligaţia de a reduce datoriile, întrucât nu a reuşit să respecte ţinta convenită. De la începutul acordul stand-by, în mai 2009, Guvernul a cerut derogare pentru ţinta de arierate la fiecare evaluare, nereuşind să se încadreze în valorile trimestriale asumate.
Şeful misiunii FMI, Jeffrey Franks, a comentat şi declaraţiile unor oameni de afaceri, care susţineau că Fondul ar trebui să lase România să se descurce în pace.
"România este o ţară suverană. Dacă guvernul decide că ar fi mai bine fără FMI, atunci ar putea cere să meargă pe propriul drum. Este foarte clar însă că Guvernul nu crede acest lucru. Guvernul crede că noi jucăm un rol foarte important", a declarat Franks.
O misiune comună a FMI şi Comisiei Europene se află până pe 4 august la Bucureşti pentru o nouă revizuire a acordului stand-by, care va evalua modul în care România a îndeplinit criteriile de performanţă stabilite.
Reprezentanţii Fondului Monetar International se întâlnesc joi dimineaţă cu ministrul Economiei Adriean Videanu, iar mai apoi vor avea o întâlnire cu ministrul Muncii, Mihai Şeitan.
Antena 3