Tot Gheţea este cel care declară că nu este de acord cu eliminarea comisioanelor abuzive din toate contractele cu clienţii.
"Nu vreau sa jignesc pe nimeni, nu vreau să aduc acuzaţii sau calificative instanţelor inferioare până la Curtea de Apel dar trebuie ca in astfel de cazuri decizia să fie luată după ce au fost analizate cu mare atenţie clauzele respective pentru că o greşeală poate aduce in opinia mea prejudicii majore sistemului bancar, lucru pe care nu şi-l doreşte nimeni", a declarat Gheţea.
Iar statistica demonstrează că cerinţa bancherului are şi o logică. Clienţii pierd pe bandă rulantă procesele la instanţele superioare, lucru ce avantajează instituţiile financiare. Prevederea ar putea face parte din noul cod de procedură civilă. Şi tot acolo se regăsesc clauzele abuzive impuse de bănci clienţilor.
Deşi codul prevede ca băncile să elimine toate comisioanele abuzive impuse în contractele de creditare după decizia unei instanţe şi despăgubirea clienţilor, aplicarea articolului a fost amânată până la 1 iulie. Deşi astfel de clauze au ruinat sute de mii de români, reprezentantul băncilor nici nu vrea să audă aceast articol.
Nici în cazul dobânzilor, bancherii nu văd probleme, deşi chiar şi guvernatorul BNR Mugur Isărescu a afirmat că sunt prea ridicate pentru salariile românilor.
Potrivit ultimelor date ale BNR, totalul creditelor acordate de bănci a scăzut cu 1,8 la sută în aprilie faţă de luna martie.