Antena 3 CNN Economic Biz News Declaraţia făcută de unul din cei mai mari oameni din România, care arată GRAVITATEA situaţiei în care ne aflăm

Declaraţia făcută de unul din cei mai mari oameni din România, care arată GRAVITATEA situaţiei în care ne aflăm

O.P.
2 minute de citit Publicat la 12:46 09 Iul 2013 Modificat la 12:46 09 Iul 2013
Declaraţia făcută de unul din cei mai mari oameni din România, care arată GRAVITATEA situaţiei în care ne aflăm
Totul în această lume este ciclic. Iar dacă ar fi să pornim de la spusele înţeleptului Solomon: "Nu este nimic nou sub Soare, tot ce a fost va mai fi" vom ajunge la aceeaşi concluzie.

Repetitivitatea evenimentelor îmbogăţesc istoria acestei lumi, oferindu-le oamenilor ocazia să înveţe din greşelile strămoşilor. Însă, din nefericire nu prea se întâmplă acest lucru.

Să luăm spre analiză criza economică. Deşi ne aflăm pe marginea prăpastiei, lumea revenindu-şi cu greu din colapsul financiar care a zguduit planeta în 2008, încă nu am învăţat esenţialul din acest impas.

Marea Criză economică din ani '30 care a nenorocit milioane de americani a fost generată de aceleaşi lucruri şi gândiri care au stat la baza actualei crize, însă setea de bani, de câştiguri, i-a orbit pe bancherii şi "înţelepţii" de pe Wall Street.

Orice om care are cunoştinţe minime de economie ştie că se poate baza, dincolo de exactitatea cifrelor, pe ciclicitatea evenimentelor şi trendurilor în materie de economie.

Însă declaraţia făcută de Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu - un om care înţelege mersul exact al lucrurilor, un om care vede per ansablu situaţia în care ne scăldăm - ar trebui să ne ridice un semn de întrebare, dacă nu chiar să ne îngrijoreze.

"Eu nu pot să ies din experienţa mea personală. Cred că toţi suntem prizonierii vieţii pe care am trăit-o şi pe care încă o avem pe acest pământ şi reacţionăm pe măsură. Am intrat în viaţa matură, relativ publică, în 1971, când se prăbuşea un sistem, sistemul Bretton Woods, sistemul postbelic, tot vreo 40 de ani, bazat pe un preţ al aurului de vreo 35 de dolari pe uncie. Şi am văzut cum tot ce era adevărat până în '71 şi ce citisem eu nu mai era adevărat în gândirea economică, cursurile nu mai trebuiau să fie fixe, nu făceau bine, făceau mai mult rău, aurul nu mai trebuia să fie etalon monetar", a povestit guvernatorul BNR.
"Cam prin anii '80 eu am făcut constatarea că am intrat într-un alt ciclu - libertatea pieţelor, monetarism, new keynesianism, ca prin 2007 să văd că au început frământări şi regândiri, a început criza asta. Cred că suntem la sfârşitul unui ciclu de 40 de ani, nu prea ştiu ce urmează", a mai spus Isărescu.

Dacă ne vom îmbăta cu apă rece, este problema noastră, însă în spatele acestor cuvinte aparent simple şi spuse pe un ton liniştit, care nu ridică suspiciuni şi care nu sunt menite să ne trezească stă un adevăr care ne-ar putea schimba viaţa pentru totdeauna.



×
Etichete: Mugur Isarescu
x close