Sumele provenite din despăgubiri vor proveni din venituri extra bugetare ale Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) şi constituie o sumă egală cu tariful pe un an, ţinând cont de tipul vehiculului folosit fără a deţine rovinieta valabilă.
Prin urmare, pentru autoturisme valoarea despăgubirii ajunge la 28 de euro, 96 de euro pentru vehiculele de marfă cu masa până la 3,5 tone, 320 de euro pentru camioanele cu masa de 3,5-7,5 tone, 560 de euro pentru camioanele cu masa de 7,5-12 tone şi vehiculele de transport pasageri cu peste 23 de locuri, 720 de euro pentru camioanele cu masa ce depăşeşte 12 tone şi trei axe şi 1.210 tone pentru vehiculele cu masa mai mare de 12 tone şi patru axe.
Amenzile au valori cuprinse între 250 şi 500 de lei pentru autoturisme, între 750 şi 1.200 pentru vehiculele cu masa maximă de 3,5 tone şi poate ajunge până la 4.500 de lei pentru camioanele cu masa de 12 tone şi patru axe.
Pentru introducerea sistemului, MTI a realizat un proiect de ordonanţă de guvern.
"Acest sistem va face posibilă controlarea în mod automat a tuturor vehiculelor, prin identificarea automată vizuală a numerelor de înmatriculare (numai imaginea din zona numerelor de înmatriculare), înregistrată la momentul tranzitării, poziţia geografică de unde s-a facut înregistrarea, precum şi controlarea în teren", potrivit comunicatului.
CNADNR va urmări eşantioane de trafic şi va transmite personalului care face verificări ordine de lucru prin intermediul unor terminale mobile referitoare la datele de identificare ale vehiculelor de controlat.
Antena3.ro