Antena 3 CNN Economic Biz News De ce este nevoie de programe de educaţie financiară: pe bucătari şi frizeri deja toată lumea vrea să îi pregăteasca

De ce este nevoie de programe de educaţie financiară: pe bucătari şi frizeri deja toată lumea vrea să îi pregăteasca

Catalin Ciocan
2 minute de citit Publicat la 20:55 16 Iun 2011 Modificat la 20:55 16 Iun 2011
De ce este nevoie de programe de educaţie financiară: pe bucătari şi frizeri deja toată lumea vrea să îi pregăteasca
Nevoia de educatie financiara este acuta in Romania, iar acest lucru este valabil pentru toate categoriile sociale indiferent de varsta, spune Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, care considera in acelasi timp ca realitatea economica reflecta inclusiv acest nivel de educatie.

“Nevoia de educatie financiara e chiar mai mare decat in trecut. Incercand sa definesc momentul actual pentru societatea romaneasca si pentru economia romaneasca, pot spune ca nu mai suntem la o rascruce de drumuri, ci suntem intr-un moment de consolidare si credibilizare a ceea ce s-a intamplat in aceasta tara”, a declarat Isarescu, cu ocazia colocviului financiar-bancar Florin Petria, organizat de Finmedia si BNR.

Potrivit lui Isarescu, Romania are nevoie de “perseverenta, o calitate nu prea frecvent intalnita pe malurile dambovitene, de intelegere si nu doar la nivelul specialistilor, ci si la nivelul opiniei publice”.

In acelasi timp, Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) subliniaza ca exista o ruptura intre clienti si banci, care s-a creat si artificial, dar si pe fondul unei lipse de educatie financiara a majoritatii populatiei Romaniei.

Eu nu vreau sa invat, poate sa spuna cineva. Foarte bine, dar daca iei un credit sau ai o relatie cu banca, e treaba ta daca semnezi fara sa citesti sau fara sa stii despre ce e vorba”, a spus Ghetea.

Un semnal pozitiv il constituie totusi faptul ca in prezent clientii sunt mult mai receptivi decat in urma cu 15 -10-5 ani.

“Anul 2009 a venit cu schimbari majore in ceea ce priveste comportamentul clientului, profilul acestuia, care s-au concretizat in preocupari de protectie a familiei, a copiilor. Acest client pe care l-am castigat in 2009 si 2010 este mult mai avizat si atunci cand si-a facut o asigurare de viata o face mult mai fidel si responsabil in a-si plati prima de asigurare lunara”, a declarat Florina Vizinteanu, presedintele directoratului BCR Asigurari de Viata, care a adaugat ca mai este mult de facut in aceasta privinta.

Lipsei unei educatii financiare nu este insa o problema doar in Romania, Violeta Ciurel, CEO al societatii Axa Asigurari, spunand ca numeroase studii efectuale in Europa au evidentiat acest lucru.

“Un studiu a aratat ca 7% din intreaga populatie a UE nu are cont bancar, ceea ce insemna vreo 30 milioane de persoane. Mai mult, dintre cei intervievati, 61% au spus ca se tem sa intre intr-o banca sa intrebe de un cont bancar. Si in tarile dezvoltate, cu piete mature, nivelul de educatie financiara e relativ scazut”, a precizat Ciurel.

De aceea, ar fi nevoie de un program national de educatie financiara, dupa cum sustine Mihai Seitan, fostul ministrul al Muncii.

“Zona de educatie financiara este foarte putin acoperita. Se educa foarte mult bucatari si este bine pentru ca avem nevoie de ei, se educa foarte mult frizeri si este bine ca se intampla asta, dar sunt foarte putine programe care sa se ocupe si de educatia financiara”, a conchis Seitan.

 

×
Etichete: BNR
x close