Datoriile aparţin în cea mai mare parte companiilor de stat şi efectul rostogolirii lor este o economie necompetitivă, de care niciun investitor nu este interesat.
Suma pe care firmele o datorează statului, de trei miliarde de euro, este uriaşă, având în vedere că în 2010, pensile şi salariile bugetarilor au fost reduse pentru a face o economie de aproximativ două miliarde de euro, explică Dan Voiculescu.
Preşedintele fondator al Partidului Conservator a semnalat constant importanţa reducerii acestor arierate, catastrofale pentru economie. El precizează că inclusiv FMI a insistat pe această temă în negocierele cu guvernele regimului Băsescu. Efectul a fost însă contrar.
"Dacă în 2010 restanţele la bugetul de stat însumau două miliarde de euro, în doi ani suma a crescut cu 50%. Efectul: deficit bugetar, o economie necompetitivă, perpetuarea unui management falimentar", spune Dan Voiculescu.
În plus, Voiculescu atrage atenţia că nimeni nu-şi doreste să investească serios într-o economie împovărată de arierate.
Liderul conservator spune că dacă acestă provocare a reducerii arieratelor va fi administrată cu succes, economia României va avea o şansă reală la dezvoltare. Dacă nu, ţara va continua să aibă datorii, să nu se investească în educaţie, sănătate sau cercetare şi să se cosmetizeze o economie muribundă, adaugă Dan Voiculescu.