?Sunt foarte multe firme care au de încasat creanţe din partea statului, în special pentru lucrări efectuate în trimestrul patru al anului trecut. Cifra centralizată de noi este de 1,2 -1,3 miliarde de lei. Asta înseamnă o lună medie de realizare pe piaţa construcţiilor pentru care nu s-au primit bani. Nu am centralizat încă situaţia falimentelor, dar sunt destule firme din construcţii care a trebuit să disponibilizeze oameni pentru că nu au primit la timp datoriile pe care statul le avea la ele?, a declarat pentru Gândul Laurenţiu Plosceanu, preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor din Construcţii (ARACO).
Situaţia este recunoscută astfel şi de guvern. De altfel, în centralizatorul măsurilor anticriză, plata datoriilor, de la facturi la subvenţii, era prima pe listă.
La datoriile faţă de constructori se adaugă şi altele către mediul privat, ce ar duce totalul datoriei statului la circa opt miliarde de lei.
Dacă datoriile nu vor fi plătite în cel mai scurt timp, firmele care au de încasat bani de la stat riscă să intre în faliment, ceea ce va declanşa un val imens de concedieri, de circa 100.000 de angajaţi, aprecia vicepremierul Dan Nica. ?Din păcate, trebuie să plătim două miliarde pe care ni le-au lăsat cu graţie cei care au fost înaintea noastră şi care acum nu sunt cheltuieli exigibile. Riscul de a băga în faliment vreo câteva mii sau zeci de mii de firme româneşti este real? .
Antena3.ro