Spre comparaţie, Grecia avea anul trecut o îndatorare raportată la PIB de 165%. Actualele politici din SUA includ, printre altele, prelungirea scutirilor de taxe decise în timpul mandatului de preşedinte al lui George W. Bush, precum şi menţinerea cheltuielilor programului Medicare.
Anul trecut, Biroul pentru Buget estima o îndatorare de 100% în 2021. Reducerea estimării privind îndatorarea are la bază, în principal, adoptarea legii pentru controlul bugetului în vara anului trecut, care prevede economii de peste 2.000 de miliarde de dolari în următorul deceniu.
Dacă în 2010 organizaţia din Congres estima că SUA va atinge nivelul record de îndatorare de 109% din PIB în 2025, în prezent se aşteaptă ca acest prag să fie înregistrat doar un an mai târziu, potrivit CNBC. Politica actuală urmată de Congres este diferită de legislaţia aflată în prezent în vigoare, notează CNBC.
Potrivit legilor actuale, anul următor vor fi activate măsuri vizând scutiri de taxe şi reduceri de cheltuieli. Situaţia datoriilor se va îmbunătăţi, însă economia va intra probabil în recesiune din cauza acestor măsuri, avertizează Biroul pentru Buget. Politica actuală, în interpretarea comisiei, presupune că legislativul SUA va găsi o modalitate de a evita această situaţie, urmând să continue pe o traiectorie similară celei actuale.
Estimarea unei îndatorări de 200% din PIB pentru 2037 nu este, însă, cea mai pesimistă a Biroului pentru Buget, care avertizează că SUA ar putea ajunge chiar la 250% din PIB încă din 2035, potrivit CNBC.