Astfel, Institutul Naţional de Statistică (INS) arată, într-un comunicat, că revizuirea PIB estimat a avut la bază informaţiile suplimentare, referitoare la trimestrul al patrulea, care au devenit disponibile ulterior publicării datelor provizorii, cu un impact semnificativ al modificării datelor privind sectorul "Administraţii publice", alt motiv fiind constituit de seriile de indici valorici, de volum şi de preţ recalculate ca urmare a schimbării, începând cu ianuarie 2013, a anului de bază utilizat la calculul acestor indici (din 2005 în 2010).
"Schimbarea anului de bază a determinat recalcularea şi revizuirea corespunzătoare a seriilor de date publicate anterior şi a presupus rescalarea indicilor la un nou an de referinţă precum şi recalcularea indicilor cu noul sistem de ponderare, începând cu ianuarie 2010 şi până în prezent. Utilizarea acestor serii de date recalculate a determinat modificarea PIB estimat pentru toate trimestrele anului 2012", se precizează în comunicatul INS.
Comparativ cu prima variantă provizorie, dinamica PIB în anul 2012 faţă de cel precedent s-a majorat în special pe seama îmbunătăţirii semnificative a contribuţiei la creşterea PIB a industriei, de la -0,6% în varianta provizorie la -0,3%, după modificarea volumului de activitate cu 1,1 puncte procentuale (de la 97,9% la 99%), şi a comerţului cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante, de la 0% la 0,2%, ca urmare a modificării volumului de activitate cu 1,2 puncte (de la 100,3% la 101,5%).
"Am primit ultimile date şi creşterea economică de anul trecut a fost de 0,7, deci mai mare decât se prevăzuse iniţial, mai puţin decât ne-am fi dorit, dar din cauza, pot să spun, catastrofei din agricultură, din cauza secetei, era aproape imposibil. Suntem singura ţară din regiune cu creştere economică în 2012 şi e important ca în 2013 să mergem în aceeaşi direcţie", a declarat premierul Victor Ponta, la şedinţei de miercuri a Executivului.
El a menţionat că datele referitoare la primul trimestru arată că România respectă angajamentele asumate cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială.
"Este un context pozitiv, pentru că din primele date ale trimestrului ne încadrăm în tot ceea ce am negociat cu partenerii noştrii internaţionali, cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială, privind deficitul", a conchis premierul.