De altfel, în afară de greci, mai suntem depăşiţi doar de croaţi, cehi (40,5 ore), slovaci (40,6), polonezi (40,7) şi bulgari (40,8).
Totusi, deşi românii lucrează mult, contează şi cât produc. Iar datele Eurostat arată că au doar 45,1% din productivitatea orară a Uniunii. Nu suntem chiar ultimii, pentru că bulgarii se plasează la 43,2%, însă nemţii ating un nivel triplu -126,4%, iar grecii se gasesc la 74,7%.
Slaba productivitate este evidenţiată de faptul că ceea ce le vindem străinilor este ieftin şi ceea ce cumpărăm de la ei e scump.
De aici se vede că, spre deosebire de cehi şi slovaci, nu prea suntem luaţi în serios ca partener de afaceri, în contextul în care acest termen implică schimb şi participarea la diviziunea muncii în UE.
"Noi ar trebui să avem un mediu de business foarte bun pe baza căruia să atragem investitori şi chiar lucrători din străinătate. Dacă le dăm ţarani la spanioli, ar trebui ca şi noi să atragem muncitori şi, în cinci ani, să învăţăm şi noi să producem ce importăm în acest moment", a precizat Ionuţ Bălan, senior editor la Jurnalul Naţional, în emisiunea Daily Income.