Antena 3 CNN Economic Biz News Daily Income: România nu pare să fi învăţat să-şi păstreze aproape investitorii

Daily Income: România nu pare să fi învăţat să-şi păstreze aproape investitorii

1 minut de citit Publicat la 09:55 23 Sep 2014 Modificat la 09:55 23 Sep 2014
Investing-2014.jpg
Foto: thyblackman.com
România nu pare să fi învăţat să-şi păstreze aproape investitorii. Lucrurile nu arată deloc bine în momentul de faţă. Potrivit datelor BNR, investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au totalizat 1,192 miliarde euro în primele şase luni ale acestui an, în scădere cu 10,3% faţă de perioada ianuarie-iunie 2013.

Dacă îi adaugăm şi pe rezidenţi, constatăm că investiţiile realizate în economia naţională au scăzut atât în trimestrul al doilea din acest an, cât şi în primul semestru, comparativ cu perioadele similare din anul precedent, cu 9,1% fiecare, potrivit datelor provizorii ale Institutul National de Statistică.

Astfel, Romania a reintrat în recesiune tehnica, având două trimestre consecutive de contracţie a PIB, cu cea mai mare scădere economică din UE în al doilea trimestru al anului.

Printre cauzele acestor scăderi se află majorarea accizei la carburanti si introducerea impozitului de 1,5% pe constructiile speciale ale firmelor, asa numita "taxa de stalp".

Ca o compensare, Guvernul tocmai a anuntat ca va lansa o schema de ajutor de stat pentru companii valabila până în anul 2020, cu un buget total de 2,7 miliarde lei, pentru finanţarea nerambursabilă a costurilor cu active corporale şi necorporale aferente investiţiilor iniţiale.

"Suferim de o lipsă de experienţă antreprenorială de lungă durată. Totuşi, după anii 90, businessul în România a început să se dezvolte, dar cu adevărat un mediu propice a apărut la sfârşitul anilor 90. Adică, am avut o perioadă de aproximativ 10 ani în care businessul a crescut în România, (..) până la începerea crizei", a declarat afaceristul Ilan Laufer, invitat în ediţia de marţi a emisiunii "Daily Income".



×
x close