România pierde anual multe miliarde de euro din cauza evaziunii fiscale, iar o mare parte din acest prejudiciu provine din contrabanda cu ţigari, alcool şi produse energetice. Peste 50% din evaziune este generata la TVA, iar peste 20% prin munca la negru.
În ultimii ani autorităţile au anunţat şi implementat o serie de măsuri menite să reducă din amploarea fenomenului. Legea pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale a fost modificată la 1 februarie 2014 de aceleaşi acte care au adus schimbări şi asupra Noului Cod Penal.
De exemplu, până acum, în cazul unor fraude de până la 100 de mii de euro se putea scăpa doar cu amendă, dacă se recupera prejudiciul. În noua reglementare însă, conform articolului 10 alineat 1, dacă vinovăţia este dovedită, pedepsele cu închisoarea pot fi cel mult înjumătăţite, dar în niciun caz evitate.
Multe din modificările legislative în domeniu, sunt gândite să urmeze trendul Uniunii Europene de combatere a fenomenului evazionist. Şi Grecia modifică legislaţia astfel încât să recupereze cât mai mulţi bani din economia subterană, iar cei acuzaţi de fraudă fiscală ori spălare de bani vor beneficia de clemenţă în cazul în care vor da banii înapoi.
Invitat în cadrul emisiunii Daily Income, procurorul Petre Voinescu, inspectorul general al Direcției Antifraudă din ANAF, a vorbit cu Adrian Măniuţiu despre măsurile pentru combatere a evaziunii fiscale.
Vezi AICI ediţia integrală a emisiunii "Daily Income cu Adrian Măniuţiu".