Antena 3 CNN Economic Biz News Daily Income. Nume noi în Guvernul Ponta 3. Premierul a mizat pe tehnocraţi şi persoane tinere

Daily Income. Nume noi în Guvernul Ponta 3. Premierul a mizat pe tehnocraţi şi persoane tinere

2 minute de citit Publicat la 10:23 04 Mar 2014 Modificat la 10:23 04 Mar 2014
Daily Income. Nume noi în Guvernul Ponta 3. Premierul a mizat pe tehnocraţi şi persoane tinere
Guvernul Ponta 3 vine cu o serie de nume noi. Premierul a mizat mult pe tehnocraţi şi persoane tinere în ministere de o importanţă strategică pentru România: Finanţe, Energie, IMM-uri şi Mediul de Afaceri, dar nu numai. E un an complicat pentru că ne aşteaptă două rânduri de alegeri importante, o negociere finală cu FMI şi un proces de reforme promise care în se lasă aşteptate. Sunt foarte multe de făcut dacă vrem ca 2014 să nu fie un an irosit.

Guvernul Ponta III, proba în Parlament. Noul Executiv: 25 de miniştri şi 4 vicepremieri

Guvernul Ponta 3 aduce câteva nume noi în ministere importante. De exemplu, tehnoratul Florin Jianu. Acesta a fost propus pentru postul de ministru delegat pentru IMM si Turism. Jianu este
vicepreşedinte la Consiliul Naţional al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii. Mandatul său ar urma să se concentreze pe zonele cele mai sensibile ale mediului de afaceri, şi anume simplificarea birocraţiei, crearea şi dezvoltarea de noi firme, finanţarea şi capitalizarea, respectiv internaţionalizarea acestora.

Ministerul pentru Societatea Informaţională ar urma să fie condus de Alexandru Răzvan Cotovelea, expert în fonduri europene. Cotovelea are 40 de ani şi a fost secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Europene în mandatul lui Leonard Orban. Printre prioritati rămâne privatizarea Romtelecom însă ministerul are de făcut clarificări în scandalul Huawei. Anul trecut, în timpul vizitei unei masive delegatii oficiale chineze in Romania, ministerul a încheiat un memorandum cu firma chineză. Unele dintre sistemele enunţate în memorandum sunt considerate de industria de specialitate sisteme critice pentru securitatea naţională: Sistemul de Informaţii şi Comunicaţii National, Sistemul de Monitorizare şi Supraveghere a Traficului şi Reţeaua Naţională de Bandă Largă.

La ministerul Economiei a fost propus Constantin Niţă, fost ministru al Energiei în Guvernul anterior. Niţă are mai multe probleme de rezolvat la minister. Cartoful cel mai fierbinte este privatizarea Oltchim, dar problemele legate de Cuprimin şi Roşia Montană sunt de asemenea de importanţă majoră.

Ministerul Sănătăţii ar putea fi preluat de Nicolae Bănicioiu, ministul al Tineretului şi Sportului in guvernul USL. Acesta va prelua portofoliul Sănătăţii în plină reformă. În mai putin de o lună ar trebui să intre in vigoare noile pachete de servicii medicale. Reforma anunţată de fostul ministrul Eugen Nicolăescu prevedea si o listă actualizată de medicamente compensate, precum şi de noi reglementări în domeniul sanitar, privind malpraxisul, rezidenţiatul şi salarizarea medicilor.

Din guvernul USL, ar putea rămâne pe poziţii Dan Şova si Eugen Teodorovici, la Transporturi şi respectiv Fonduri Europene. Dan Şova are de îndeplinit planul de investitii in infrastructura rutiera si feroviara in timp ce Eugen Teodorovici trebuie să dovedeasca ca Romania se foloseste cu spor de banii euro.

Antreprenorul Liviu Nistorian a explicat, în cadrul emisiunii Daily Income, cum îi este afectată afacerea de schimbările dese ale Guvernelor. „În primul rând, ne afectează foarte mult multiplele piedici pe care administraţia ni le pune, şi când zic administraţie mă refer la tot felul de instituţii cu care suntem în contact. Şi nu se mai vorbeşte despre mica corupţie, se vorbeşte despre marea corupţie, şi e bine că se vorbeşte şi că se acţionează în zona asta”, a precizat Liviu Nistorian.




 

 




×
x close