Salvarea pare să vină din China pentru combinatul Oltchim. După ani de încercări eşuate, chinezii vor să investească la Râmnicu Vâlcea. Dar Oltchim nu este singurul obiectiv pe care-l au investitorii chinezi în vedere. Aceştia mai sunt interesaţi de modernizarea şi extinderea capacităţilor de producţie la termocentrala Rovinari, dezvoltarea Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă şi realizarea centralei hidroelectrice de la Tarniţa.
Dar chinezii vor să investească şi în infrastructură: realizarea tronsonului de autostradă Craiova - Piteşti şi constructia căii ferate de mare viteză Bucureşti - Constanţa. De altfel, în urmă cu două luni vicepremierul Liviu Dragnea a semnat un memorandum cu partea chineză privind începerea analizelor tehnice pentru linia feroviară de mare viteză care să lege Constanţa de graniţa cu Ungaria, via Bucureşti, un proiect a cărui costuri s-ar ridica la aproximativ 11 miliarde de euro.
Investitorii chinezi ar mai fi interesaţi si de domeniul IT dar şi de accesul pe piaţa chineză a produselor româneşti, în special a celor de origine animală.
Schimburile comerciale dintre România şi China au însumat 3,28 miliarde de dolari anul trecut, potrivit Ministerului Economiei. Iar în primele trei luni ale acestui an, valoarea a crescut cu peste 23% faţă de aceeaşi perioadă din 2013, ajungând la 931 milioane de dolari.
Antreprenorul Ilan Laufer, invitat în emisiunea Daily Income, a declarat că "România reprezintă un punct zero de interes". "Una este să faci o investiţie într-un stat din vest, oricare ar fi el, şi una este să faci on investiţie în România. România încă nu a trecut de alfabetul infrastructurii rutiere şi ferociare. Adică orice investiţie pe care ei ar face-o în România devine o investiţie strategică", a declarat Ilan Laufer.