Antena 3 CNN Economic Biz News Daily Income. Independenţa energetică, pe hârtie. Tun de cinci milioane de euro din banii statului

Daily Income. Independenţa energetică, pe hârtie. Tun de cinci milioane de euro din banii statului

1 minut de citit Publicat la 10:22 14 Mai 2014 Modificat la 10:22 14 Mai 2014
Daily Income. Independenţa energetică, pe hârtie. Tun de cinci milioane de euro din banii statului
Foto: Agerpres
Pentru a deveni o ţară cu adevărat puternică, România ar trebui să bifeze câteva puncte pe agenda strategică: să se desprindă total de FMI, să-şi intarească industria şi să facă paşi decisivi spre independenţa energetică. Şi totul ar fi mult mai simplu dacă nu ne-am pune singuri piedici cu studii de fezabilitate la suprapreţ şi pe care nu le putem folosi sau cu interpuşi şi băieţideştepţi” care au ridicat căpuşarea companiilor de stat la nivel de artă.

Corpul de control al ministrului delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a descoperit un prejudiciu de peste 5 milioane de euro la proiectul Hidrocentralei de la Tarniţa-Lăpuşteşti din judeţul Cluj. Banii au fost cheltuiţi în perioada 2003 - 2014 doar pentru realizarea studiilor de fezabilitate, iar compania care se ocupă de proiect a mai cerut încă 7 milioane de euro pentru un nou studiu.

Controlul a vizat, în special, activitatea companiei care finanţează proiectul de la Tarniţa, adică SC Hidroelectrica SA, reintrată în insolvenţă anul trecut, după ce a pierdut un proces cu aşa-numiţii băieţi deştepţi. Asta deşi în 2013 reuşise să raporteze un profit substanţial, 200 milioane euro.

Din păcate, însă, acesta nu este singurul eşec al României în domeniul energetic. An după an, proiectele anunţate cu surle şi trâmbiţe de mai marii statului se pierd pe drum. De exemplu, Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare a ajuns în administrarea unei case de avocatură, din cauza investiţiilor ineficiente şi a supraîndatorării.

De ani buni, statul român încearcă să gasească investitori şi pentru rectoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, însă până acum a reuşit doar să îndepărteze toţi actionarii privaţi.

Rămâne de văzut cum vor gestiona autorităţile aceste mari proiecte energetice care ar aduce un plus considerabil economiei - de la mii de locuri de muncă create, până la încasări de taxe şi impozite suplimentare sau reducerea asistenţei sociale în zonele problematice.

"Domnul ministru vine din sectorul privat şi ar trebui să înveţe mai în profunzime ce înseamnă birocraţia românească", a comentat  analistul economic Răzvan Orăşanu, invitat în emisiunea Daily Income.

×
x close