Indicele încrederii în economie a crescut în România cu 1,4 puncte, la 101 puncte în luna august, faţă de 99,6 puncte în iulie, potrivit datelor anunţate joi de Comisia Europeană, rezultate în urma unui sondaj în rândul companiilor şi consumatorilor.
La nivelul UE, indicele încrederii în economie a scăzut pentru a doua lună consecutiv astfel Scăderea indicelui este şi mai mare dacă sunt luate în calcul doar ţările din zona euro. Încrederea companiilor şi consumatorilor a coborât cu 1,5 puncte în august faţă de luna iulie şi a ajuns la nivelul din decembrie 2013, adică 100,6 puncte, după o evoluţie relativ stabilă în precedentele cinci luni. În Europa, cele mai mari scăderi ale indicatorului s-au înregistrat în Italia (-4,1 puncte), Germania (-1,9), Olanda (-0,8) şi Franţa (-0,6).
Guvernatorul băncii centrale a Austriei, membru în Consiliul Guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE), s-a aratat chiar îngrijorat de situaţia din zona euro, el arătând că evoluţia economică va fi peste cea din 2013, dar din pacate sub estimările anterioare. BCE pregăteşte în septembrie şi o măsură de stimulare prin refinanţarea bănciilor pe termne lung pentru a determina băncile să ia credite pe care să le transfere apoi în economia reală.
"Avem nişte blocaje majore în ceea ce înseamnă investiţiie le plan local. Principala cauză este această luptă între partidele politice, lupta pe primăriile locale, pe consilii judeţene. (...) Pierdem foarte mulţi bani, bani pe care - guvernanţii noştri nu înţeleg - că nu vom mai putea să-i recuperăm", a declarat antreprenorul Ilan Laufer, invitat la emisiunea Daily Income, de la Antena 3.