Doar că un studiu al Consiliului Fiscal concluzionează că efectele vor fi minore, asta pentru că forma în care a fost adoptata până la urmă măsura nu este atractivă.
Afirmaţia vine chiar de la Consiliul Fiscal, potrivit caruia impactul bugetar nu va fi cel estimat de Ministerul de Finante. Initial, reprezentantii Guvernului au apreciat că în 2016 se vor colecta aproximativ 725 de milioane de lei, iar în 2017, 757 de milioane de lei.
Insa va fi foarte greu de estimat câte persoane vor beneficia în realitate de această facilitate.
Asta pentru că decizia depinde atât de posibilitatea românilor de a-si plati datoriile către bancă, cât şi de dispozitia băncilor de a aproba restructurarile.
Potrivit cifrelor Băncii Naţionale, 90% din totalul debitorilor eligibili au întârzieri mai mici de 15 zile, astfel că aceştia s-ar putea să nu fie interesaţi de o îndatorare suplimentară şi să nu apeleze la aşa-zisul ajutor venit de la Executiv.
In aceste conditii, daca din cei aproximativ un milion de romani care s-ar incadra doar 10% ar recurge la aceasta masura, impactul bugetar ar putea sa fie chiar spre zero, sunt de parere specialistii fiscali.
Guvernul a adoptat, joi, ordonanţa de urgenţă care introduce schema fiscală pentru restructurarea creditelor. Masura va fi aplicată doar pentru persoanele fizice cu venituri brute de cel mult 2.200 de lei pe lună, iar plafonul cu care banca va putea diminua rata este de 35%, pe o perioada de cel mult 2 ani. Deducerea din venitul lunar impozabil a fost stabilita la 900 de lei. Ramane de vazut daca si in ce masura estimarile Guvernului se vor adeveri.