Antena 3 CNN Economic Biz News Daily Income. Ce note primeşte economia României

Daily Income. Ce note primeşte economia României

1 minut de citit Publicat la 10:28 02 Sep 2014 Modificat la 10:28 02 Sep 2014
daily.jpg
Economia pare să fie cât de sănătoasă se poate, cel puţin asta ne indică instrumentele tabloului de bord macroeconomic. Costuri de finanţare scăzute, inflaţie sub control, rating de ţară îmbunatăţit, curs stabil, venituri în uşoară creştere, deficit de vis. Pare totul scos din manuale, dar e oare într-adevăr aşa?

Atunci când acordă calificative unei ţări, agenţiile de rating evaluează capacitatea acesteia de a-şi plăti datoriile. Este vorba de datoriile propriu-zise ale statului respectiv, adică ale guvernului, nu de cele ale entităţilor private, fie ele companii sau persoane fizice. Astfel, îmbunataţirea calificativului suveran al României înseamnă că agenţia de rating consideră că există în prezent mai multe motive pentru a avea încredere în capacitatea guvernului de la Bucureşti de a-şi onora datoriile contractate prin emisiuni de titluri de stat. Asta înseamnă, pe de o parte, că economia românească va continua să crească, generând venituri impozabile în creştere, cu care statul să îşi poată plăti datoriile.

În plus, potrivit Standard&Poors, rata crescută de atragere a fondurilor europene ar trebui să asigure un surplus al contului curent de 1,7% anual, sprijinind şi mai mult reducerea îndatorării externe.

Potrivit grupului austriac Erste, îmbunătăţirea ratingului de către S&P ar putea creste apetitul investitorilor străini pentru obligaţiunile in moneda străină ale României.

„Categoria în care ne aflăm acum se numeşte „investment grade”, deci practic investiţiile realizate în România au risc scăzut, nu mai au risc speculativ cum era categoria precedentă. Cu alte cuvinte, investiţiile care intră în România nu ar trebui să comporte foarte mult risc, dar în practică, după câte am observat, s-au ieftinit numai împrumuturile în monedă străină, angajate în principal de pe piaţa internaţională de capital şi nu au intrat investiţii în România în cantitate mare”, a declarat Ionuţ Bălan, senior editor la Jurnalul Naţional, invitat în emisiunea Daily Income de la Antena 3.

 

×
x close