O paritate mai mică faţă de cea de marti a fost înregistrată pe 30 iulie 2013, când euro a fost cotat la 4,3907 lei. În shimb, pe piata interbancară, euro a atins cea mai redusă rata de schimb din ultimul an, iar la începutul zilei de ieri, cea mai mica rata la care au fost efectuate tranzactii a fost de 4,3840 lei pentru un euro.
Analiştii economici pun întărirea monedei naţionale pe seama veştilor bune din economie şi a îmbunătăţirii ratingului României şi se aşteaptă că aprecierea leului să continue, chiar dacă este ţinută sub control de BNR.
Un curs leu-euro în scădere este benefic celor cu credite în valută, dar ajută şi la domolirea ratei inflaţiei, după introducerea accizei suplimentare la carburanţi în luna aprilie. Însă, pe de altă parte, aprecierea monedei naţionale are un impact negativ asupra exporturilor, care au fost principalul motor al creşterii economice de anul trecut.
Deocamdată, analiştii nu şi-au schimbat foarte mult estimările pentru nivelul cursului de schimb de la sfârşitul acestui an. La începutul lui 2014, bancherii spuneau că am putea asista la oscilaţii ale cursului între 4,35 şi 4,65 lei pentru un euro, iar pentru sfârşitul anului majoritatea prognozelor indicau un curs cuprins în intervalul 4,35-4,55 lei.
"Vom asista la presiuni de apreciere a monedei naţionale din perspectiva termenului scurt până în clipa în care pe pieţele financiare internaţionale vom asista la noi turbulenţe", a declarat Andrei Rădulescu, analist economic, Senior Economist Banca Transilvania, invitat în emisiunea Daily Income.
Andrei Rădulescu, despre evoluţia cursului de schimb: