Conform unui studiu 2 din 3 români au datorii la bancă, prieteni sau rude, iar în peste 50% din cazuri acestea depăşesc 5.000 de lei.
Creanţele cele mai mari sunt la bănci, 60% dintre cei intervievaţi spunând că au credite, în timp ce 20% au declarat că s-au împrumutat de la rude. În aceste condiţii nici nu este de mirare faptul că mulţi dintre respondenţi sunt de părere că, pentru un trai decent, au nevoie de mai mulţi bani. Cercetarea relevă şi faptul că mai mult de jumătate dintre români nu sunt prea încrezători că situaţia lor materială se va îmbunătăţi.
Însă presiunea datoriilor o simt cel mai puternic persoanele de peste 55 de ani. Ştiindu-se cu datorii, aproape jumătate dintre acestea s-ar simţi frustrate, ruşinate chiar, şi ar avea o stare de neajutorare.
Deşi veniturile românilor au crescut, majorările nu se resimt în viaţa de zi cu zi, iar unii analişti spun că nivelul de trai este chiar mai scăzut acum faţă de 2008, anul izbucnirii crizei economice.
Preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoş Frumosu, a declarat, în ediţia de marţi a emisiunii "Daily Income", că puterea de cumpărare a românilor este foarte mică.
"Ne limităm la acel coş zilnic şi dăm foarte mulţi mulţi bani pe mâncare. (...) În unele situaţii, omul trebuie să se împrumute de bani. Spre sfârşitul lunii, nu-i mai ajung banii şi apelează la bancă, la o rudă, o cunoştiinţă...după aceste împrumuturi, situaţia devine mai tragică. El foarte greu va da înapoi această sumă pe care a împrumutat-o ca să depăşească un prag la un anumit moment", a spus Dragoş Frumosu.
Potrivit acestuia, "70-80% dintre români se află aproape în această situaţie şi au bani împrumutaţi pentru mici nevoi care apar întâmplător în viaţa fiecăruia".
Vezi AICI ediţia integrală a emisiunii "Daily Income cu Adrian Măniuţiu".