Vestea este cât de poate de bună, în condiţiile în care fiecare familie alocă, potrivit INS, aproape 42% din totalul cheltuielilor pentru mâncare. La scăderea mediei preţurilor a contribuit şi reducerea TVA la pâine de la 24% la 9%, măsură aplicată în luna septembrie a anului trecut.
Pentru 2014, guvernanţii şi-au propus relansarea consumului populaţiei. O intenţie cât de poate de bună în conditiile în care şi românii ar simţi că au ceva mai mulţi bani în buzunare. Dar, pe lângă majorările de salarii şi pensii anunţate, de la 1 ianuarie au crescut accizele, şi implicit preţurile. Iar din aprilie am putea asista la o nouă majorare a preţurilor ca urmare a introducerii accizei de 0,7 centi la carburanţi.
Un prim anunţ de majorare a preţurilor a venit din industria laptelui. Producătorii ar trebui să aleagă între a dispărea de pe piaţă sau a scumpi marfa cu peste 20% după ce normele europene care îi obligă să facă buletine lunare de analiză a laptelui şi care costă 180 de lei, au intrat în vigoare.
Scumpiri sunt anuntate si de crescătorii de păsări sau porci. Acestia cer Guvernului reducerea Tva, pe modelul implementat la pâine.
Vestile din industria panificaţiei sunt bune: pâinea s-a ieftinit cu peste 12% iar producţia fiscalizată a crescut cu 28% la făină şi cu 20% la pâine, conform datelor Rompan. Guvernul va analiza impactul scăderii taxei si ar putea aplica reducerea si la produsele din carne, legume si fructe. Dar asta abia din a doua jumătate a anului.