În acţionariatul firmei, Comănescu este partener cu un offshore din Cipru. În doar trei luni, societatea a cumpărat sute de mii de MWh, pentru care a plătit aproape 20 de milioane de euro.
Societatea UGM Energy Trading a fost înregistrată la finalul lunii ianuarie, iar potrivit registrului comerţului, firma este deţinută de 5 asociaţi, persoane fizice şi juridice.
Printre aceştia se numără şi miliardarul Gabriel Comănescu cu o cotă de 20% din acţiuni. Tot el este şi administratorul societăţii. Cea mai mare cotă o deţine însă offshore-ul cipriot GVC INVESTMENT COMPANY LTD: 50% din acţiuni.
Compania a fost înfiinţată cu scopul de a comercializa energie, aşa că în luna martie a obţinut de la Autoritatea de Reglementare în domeniul energiei licenţe pentru furnizarea de electricitate şi gaze naturale. De aici a mai fost un singur pas până la primele tranzacţii pe bursa de energie electrică şi gaze din România.
În iunie, UGM Energy Trading s-a înregistrat pe OPCOM, operatorul pieţei de energie electrică şi de gaze, şi a reuşit să cumpere, încă de la prima ofertă 100 de mii de MWh pentru care a plătit 125 de lei pe megawatt/oră.
Cantitatea de energie trebuie livrată într-o perioadă de doi ani.
În iulie a repetat procedura şi a cumpărat, tot de pe OPCOM, 73 de mii de MWh, pentru care a plătit, în total, 2,4 milioane de euro.
Firma lui Comănescu a încercat apoi să dea lovitura. În luna august, pentru prima dată pe OPCOM, a fost publicată o ofertă prin care miliardarul dorea să cumpere aproape 400 de mii de MWh, livraţi pe o perioadă de 12 ani. Preţul oferit era unul destul de tentant. 167 de lei pe MWh, însă nimeni nu s-a prezentat la licitaţie. Oferta a fost astfel anulată. Un calcul simplu arată că omul de afceri ar fi fost dispus să plătească 15,1 milioane de euro pentru această cantitate de energie electrică. Nu s-a descurajat, iar o săptămână mai târziu a cumpărat 30.000 de MWh pentru care a plătit 150 de lei pentru fiecare unitate. Pentru ca activităţile sale din domeniul energiei să fie cât mai prolifice, Gabriel Comănescu l-ar fi cooptat în cadrul UGM Energy Trading pe Tudor Şerban, fost secretar de stat la Ministerul Economiei sub mandatul lui Adriean Videanu şi consilier al fostului ministru Ion Ariton. Tudor Şerban este anchetat de DIICOT, alături de alţi funcţionari din Ministerul Economiei, pentru subminarea economiei naţionale în dosarul gaze ieftine pentru Ioan Niculae.