"Previziunile sunt prea optimiste, iar riscurile sunt enorme," - avertizau directorii de top din cadrul FMI. Programul de ajutorare financiara a Greciei este o risipă nejustificată de bani. Astfel gândea Fondul Monetar Internațional (FMI) in 2010, potrivit documentelor secrete intrate in posesia The Wall Street Journal.
Aproape o treime dintre directorii de top ai FMI, reprezentând în jur de 40 de țări, indicau direct punctele slabe ale programului de ajutorare și-si exprimau în mod deschis preocupările in legatura cu acest subiect la o reuniune a consiliului executiv al fondului, care a avut loc pe 9 mai 2010.
Grecia a cerut ajutor de la Uniunea Europeană la sfârșitul lunii aprilie 2010, în caz contrar țara era amenințată cu falimentul. În luna mai 2010, troica creditorilor a aprobat alocarea a 110 miliarde de euro pentru Atena, cerând în schimb masuri de austeritate, privatizari ale activelor statului in valoare de 50 miliarde de euro (pana la sfârșitul anului 2015) și reforme structurale pentru stimularea competitivitatii. În Grecia, in pofida unor valuri de proteste, autoritățile au fost de acord cu planul propus, scrie incomemagazine.ro.