Votul din Parlamentul Romaniei din mai 2013, aproband Memorandumul de Intelegere intre Guvernul Romaniei si Rompetrol, a incheiat acest proces. Intelegerea are doua componente esentiale: Rompetrol a rascumparat o parte din actiunile detinute de statul roman la Rompetrol Rafinare, iar cele doua parti au hotarat dezvoltarea unui fond de investii romano-kazah, cu o valoare estimata la 1 miliard USD, care sa realizeze investitii in domeniul energetic in Romania, a definitivat acest proces.
In acest sens, semnarea si ratificarea Memorandumului de Intelegere intre Guvernul Romaniei si Grupul Rompetrol reprezinta un moment semnificativ prin prisma dezvoltarii si consolidarii parteneriatului strategic intre Romania si Kazakhstan, in special in domeniul energetic, cu importante implicatii in domeniul securitatii energetice, in special pentru Romania. Soliditatea colaborarii intre cele doua parti este confirmata si de constituirea fondului de investitii pentru dezvoltarea sectorului energetic romanesc, in care cele doua parti vor fi asociate. Parteneriatul si solutia agreata va reprezenta o resursa financiara importanta in contextul financiar extrem de dificil pe care Romania si regiunea il traverseaza, in care investitiile straine in Romania raman la un nivel scazut comparativ cu situatia dinainte de criza economica din 2009.
Un alt considerent cu privire la beneficiile adoptarii Memorandumului vizeaza strategia KazMunayGas cu privire la dezvoltarea activitatilor si operatiunilor Rompetrol si impactul pozitiv pe care aceasta perspectiva il va avea asupra economiei Romaniei. Astfel, pozitia strategica a rafinariei Petromidia, pe tarmul Marii Negre, permite un acces facil si un transport rapid, maritim, de titei si produse petroliere, reprezentand un punct important care asigura extinderea prezentei KazMunayGas si Rompetrol in regiunea Marii Negre. In viziunea KazMunayGas, Rompetrol constituie un pod energetic intre resursele naturale existente in Asia Centrala si pietele din Europa, precum si o componenta esentiala a colaborarii la nivel politic si economic intre Romania si Kazakhstan.
Petromidia Navodari reprezinta cea mai performanta rafinarie din Romania, care, prin intermediul unui proces constant de modernizare (cu o valoare totala a investitiilor pentru perioada 2007-2012 de 1.3 miliarde USD; totalul investitiilor Grupului Rompetrol depaseste 2 miliarde USD in aceeasi perioada) a ajuns in 2013 la o capacitate de rafinare de 14.000 de tone pe zi (peste 5milioane de tone pe an). Rompetrol Rafinare, principala companie din cadrul Grupului, a inregistrat in 2012 o cifra de afaceri bruta de 4.6 miliarde USD, cu un rezultat EBITDA de 76.8 milioane USD, cantitatea totala procesata fiind de 4.05 milioane tone titei, cu un grad de utilizare al capacitatii de rafinare de 80% in trimestrul IV 2012.
De asemenea, deblocarea situatiei existente va permite Grupului Rompetrol sa continue si accelereze strategia de dezvoltare in Romania, precum si la nivel regional, in zona Marii Negre, creand valoarea adaugata pentru ambii actionari ai companiei. In acest sens, adoptarea acestei solutii reprezinta o abordare benefica atat pentru statul roman, cat si pentru Rompetrol, aducand beneficii atat la nivel economic, cat si social pentru Romania. Grupul Rompetrol este unul dintre principalii angajatori din Romania si din regiune, avand peste 7 000 de angajati, in 12 tari, dezvoltand si o activitate importanta de responsabilitate sociala (CSR) in comunitatile in care opereaza. De asemenea, Grupul Rompetrol a reprezentat in ultimii ani unul dintre principalii exportatori ai Romaniei (in 2012 valoarea exporturilor s-a ridicat la 1.7 miliarde USD), precum si unul dintre contributorii majori la bugetul de stat al Romaniei (valoarea totala a sumelor virate fiind in 2012 de 1.2 miliarde USD), acordul intre cele doua parti urmand sa influenteze pozitiv evolutia acestor indicatori.
In esenta, consecinta strategica majora a adoptarii acestei solutii pentru a rezolva diferendul dintre statul roman si Rompetrol este intarirea rolului strategic energetic al Romaniei la nivel regional, prin pozitionarea sa ca un nod energetic la Marea Neagra si ca punct de legatura intre resursele energetice din Asia Centrala si pietele europene.