Oamenii se intreaba cum a reusit o moneda digitala precum Bitcoin sa castige atat de mult teren. Cum poate avea cineva incredere intr-o moneda care nu exista fizic, pe care nu o poti avea in portofelul pe care il porti asupra ta? Incepand cu criza financiara din 2008, pana in 2017, cartelul bancar mondial a tiparit peste 12-30 de miliarde de dolari, a initiat sute de reduceri ale ratei dobanzii si a creat peste 10 miliarde de dolari in obligatiuni guvernamentale. Adevarul este ca nimeni nu stie exact cat de mult au tiparit bancile centrale si le-au inmanat prietenilor. Cercetarile de la Universitatea din Missouri estimeaza ca Rezerva Federala a tiparit 29 de trilioane de dolari si le-a acordat in functie de intelegerile bancilor centrale si intereselor speciale.
Altfel spus, in loc de banii noi tipariti care ajuta oamenii la nivel global, multi se plang ca metodele de relaxare cantitativa (QE) nu au fost distribuite in mod corespunzator. Oamenii cred ca bancile centrale au creat hiperinflatie si un mare dezechilibru al inegalitatii veniturilor, deoarece toate fondurile au fost acordate prietenilor bancilor si nu oamenilor de rand. In loc sa ajute populatia, QE a permis bancilor centrale sa imparta in continuare inegalitatile economice si a provocat multe tari sa sufere de hiperinflatie masiva.
Datorita practicilor QE, crearea de active monetare exagerate si gestionate prost a accelerat inflatia in multe tari diferite. Acum, in 2018, toate zonele precum Venezuela, Sudanul de Sud, Surinam, Zimbabwe, Argentina, Egipt, Sierra Leone, Azerbaijan, Haiti, Ucraina, Kazahstan si Nigeria sufera din cauza inflatiei in crestere si a manipularii pietelor financiare. Acum, in 2018, spre deosebire de dificultatile care au loc in aceste tari, dolarul american, piata imobiliara si pietele mondiale de actiuni si obligatiuni sunt considerate a forma din nou un balon masiv. Unii economisti prognozeaza un alt balon economic asemanator sau mai rau decat accidentul financiar din 2008.
Ca un adevarat vizionar, inventatorul Bitcoin, Satoshi Nakamoto a anticipat toate aceste probleme si a inventat blockchain-ul, ceea ce este pentru lumea finantelor comparabil cu ceea ce era acum 20 de ani internetul pentru lumea informatiei: o tehnologie care permite tranzactii rapide, securizate si descentralizate, care nu depind de banci. Satoshi a spus ca Alistair Darling, cancelarul britanic, a folosit criza si afirmatiile false pentru a sustine ideea de tiparire masiva a banilor si achizitii de active pe scara larga.
Astfel, Bitcoin este menit sa fie diferit de sistemul financiar de astazi, unde politicienii pot schimba lucrurile pentru un capriciu, prin campanii media provocatoare si crize economica exagerate. De aceea, in ciuda valorii schimbatoare a celei mai importante monede digitale, oamenii cumpara Bitcoin.
Inventatorul monedei digitale, Satoshi, a explicat ca Bitcoin nu este solutia completa a problemelor monetare si politice ale societatii, dar a subliniat faptul ca Bitcoin este inca un instrument puternic care poate contribui la progresul libertatii economice.