Conform datelor studiului, faţă de începutul anului, peste 70% dintre români şi-au redus consumul anul acesta sau au cumpărat produse mai ieftine.
Cei care nu şi-au schimbat obiceiurile la cumpărături sunt cei care nu sunt prea afectaţi de criză. Persoane tinere, fără copii, cu venituri de peste 3000 lei.
Comparativ cu începutul anului 2009, procentul celor care se declară profund afectaţi de criza este în creştere, cu 8 procente de la 28,6 la 36,4%. Studiul arată că 17,1% dintre respondenţi sunt afectaţi de criză într-o foarte mare măsură, iar aproape 20 % în mare măsură. Doar 12% declară că în acest an criza nu i-a afectat deloc.
Cele mai afectate de criza economică sunt femeile, cu vârsta între 55-65 ani cu un venit mai mic de 1.500 lei/familie.
Peste 22 la sută dintre respondenţi au invocat ca principal efect al crizei pierderea locului de muncă, iar aproape 44 la sută au suferit reducerea salariului sau a altor câştiguri. 22,8 la sută au fost afectaţi de creşterea ratelor datorită devalorizării leului. Alte efecte menţionate de către participanţii la studiu au fost "creşterea preţurilor", "lipsa comenzilor, a contractelor sau închiderea firmei", "pensia mică în raport cu cheltuielile" şi "îngheţarea şi întârzierea plăţii salariilor".
Datele apar într-un studiu realizat de MEDNET Marketing Research Center, în perioada 16-23 noiembrie pe un eşantion de 854 persoane. Marja de eroare este de plus/minus 3,35%.
Antena3